SDP i Građani: Nedostojna ponuda DPS, kandidat za gradonačelnika Cetinja da bude nestranačka ličnost sa naše liste

Oni su takođe predložili i da predstavnik njihove izborne liste, shodno principu rotacije, bude gradonačelnik u prvoj polovini mandata, dok bi predstavnik DPS bio kandidat za gradonačelnika u drugoj polovini mandata

22437 pregleda 92 reakcija 55 komentar(a)
SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje, Foto: SDP
SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje, Foto: SDP

Lista "SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje" saopštila je danas da ponudu Cetinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) smatra nedostojnom.

DPS Cetinje ponudio je 9. februara SDP da zajedno formiraju vlast u Cetinju, tako što će SDP pripasti pozicija šefa Skupštine Prijestonice i dva mjesta zamjenika gradonačelnika Prijestonice.

"Kolege iz DPS-a, priču o budućnosti Cetinja ne želimo i ne dozvoljavamo svesti na trgovinu funkcijama. Zbog toga, ponudu koju ste dali smatramo nedostojnom, a baš takav pristup je ključno nasljeđe iz prethodnog perioda koji je obilježio sveopšte propadanje naše Prijestonice. Građanski i otvoreni koncept koji nudimo daje nam za pravo da predložimo da kandidat za gradonačelnika Cetinja u tekućem mandatu bude nestranačka ličnost sa liste "Svim srcem za Cetinje", neko ko će svojim ugledom i znanjem dati pečat obnovi i oporavku Cetinja, dok bi predsjednik Skupštine Prijestonice bio kandidat DPS", ističe se u saopštenju liste "SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje" .

Oni su dodali da takođe, predlažu kao opciju i da predstavnik njihove izborne liste, shodno principu rotacije, bude gradonačelnik u prvoj polovini mandata, dok bi predstavnik DPS bio kandidat za gradonačelnika u drugoj polovini mandata.

"Podsjećamo vas da je naš ključni zahtjev temeljna promjena načina vladanja, depolitizacija i otvaranje lokalne uprave za sve one koji svojim znanjem i poštenim odnosom mogu pomoći Cetinju, a da ne moraju nužno imati člansku kartu bilo koje partije", piše u saopštenju.

Iz liste "SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje" su kazali da je njihova lista imala ponudu da pokriva skoro sve važne funkcije ali je tu ponudu odbila jer nije u skladu sa političkim principima za koje se zalažu.

"Toliko o tome kome je do funkcija. Kolegama iz DPS treba da bude jasno da nakon višegodišnjeg lošeg upravljanja Cetinjem i 40 miliona duga koji su ostavili više ništa ne može biti po starom. Takođe, jasno je i da i oni kadrovi koji su doprinijeli urušavanju Cetinja ne mogu više biti dio lokalne uprave, kao i da se mora sprovesti detaljna revizija poslovanja u prethodnom periodu, a svi oni koji su se ogriješili o zakon procesuirati", poručili su iz liste "SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje" .

Po njihovim riječima, funkcije u lokalnoj upravi moraju dobiti najbolji, na bazi jasnih kriterijuma znanja i stručnosti, a ne na bazi partijske knjižice.

"To su naši principi a vjerujemo da je vrijeme da se na taj način, a ne kroz nedostojno licitiranje funkcijama, razgovara kada se razgovara o budućoj lokalnoj upravi. I na kraju, što se tiče Belvedera, neko ko je tri decenije pravio razne dilove sa SPC nemate nikakvo pravo da vi SDP-u i listi "SDP i Građanima" mjerite patriotizam i privrženost državi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: