Srednjoškolci žele članstvo Crne Gore u EU i aktivnije učešće u procesu pristupanja

Radionicama su obuhvaćene Srednja stručna škola, Bijelo Polje, Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić" Herceg Novi, Srednja stručna škola Nikšić, Srednja stručna škola Rožaje, Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" Podgorica, Srednja mješovita škola "Danilo Kiš" Budva, Srednja stručna škola Cetinje, Srednja stručna škola Pljevlja i Srednja mješovita škola "Bratstvo - jedinstvo" Ulcinj

1367 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski srednjoškolci žele članstvo u Evropskoj uniji i aktivnije učešće u procesu pristupanja.

Ovu poruku su, kako je saopšteno iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji, poslali učenici devet srednjih stručnih škola tokom radionica koje su organizovali Generalni sekretarijat Vlade, Kancelarija za evropske integracije i NVO 35mm, a uz podršku UNDP u Crnoj Gori.

Iz Sektora su dodali da su radionice "Orjentiši se ka EU" otvorile dijalog sa mladima o značaju evropske integracije, njihovim očekivanjima i interesovanjima.

"Kroz kviz znanja o EU i diskusiju na temu integracije Crne Gore u EU, saznali smo koliko mladi iz srednjih stručnih škola poznaju EU i proces pristupanja, koliko im je on interesantan, na koji način se informišu, o čemu žele da dobiju više informacija", navodi se u saopštenju.

Srednjoškolci
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju piše i da su predstavnici Kancelarije za evropske integracije Andrej Orlandić, Melita Rastoder Ljajić, Aleksandar Nikčević, Marija Tripunović, Luka Dedić, Vanja Banović i Granica Kovačević, kao i predstavnice NVO 35mm, Milica Đokđurić, Kristina Ćetković i Snežana Nikčević, sa srednjoškolcima razgovarali o evropskim vrijednostima i standardima, kao i obavezama i koristima koje proces pristupanja i članstvo u EU donose mladim ljudima i cijelom crnogorskom društvu.

"U Bijelom Polju i Herceg Novom razgovarali su o vladavini prava kao i koristima i očekivanjima od članstva u EU. U Nikšiću su razmijenili mišljenje o obrazovanju i kulturi. Mladi su poručili da očekuju da će proces pristupanja i buduće članstvo donijeti bolje uslove u učionicama, te više prakse i više prilika da znanja stiču na interaktivan način. Bitnim su istakli i sticanje znanja kroz igru, savladavanje novih digitalnih vještina, kao i entuzijazam i razumijevanje da su obrazovanje i kultura preduslov za individualni razvoj i zajednicu u kojoj smo svi spremni da damo svoj doprinos. Sa rožajskim srednjoškolcima razgovarano je o jednom od najživotnijih poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje, dok su sa učenicima Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” diskutovali o jednom od najizazovnijih poglavlja u okviru procesa pregovora sa EU - Životna sredina i klimatske promjene.

Srednjoškolci
foto: Vlada Crne Gore

Kako su poručili, srednjoškolci su svjesni jedinstvenih prirodnih ljepota Crne Gore, ali i problema sa kojima se suočavamo u oblasti zaštite životne sredine, posebno u oblasti upravljanja otpadom i istakli su spremnost da se priključe akciji mjesečne reciklaže.

Budvanski i cetinjski srednjoškolci su pokazali zavidno znanje o evropskim integracijama, a predstavnici Kancelarije za evropske integracije su ih upoznali sa potrošačkim pravima i načinima na koji ih najefektnije možemo zaštiti.

U Pljevljima se razgovaralo o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i pregovorima Crne Gore sa EU u okviru poglavlja 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj. Srednjoškolci su iskazali interesovanje za prednosti koje pruža članstvo u EU, a posebno za mogućnosti koje se pružaju u okviru pretpristupnih fondova EU, poput IPARD-a.

Ulcinjski srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa koristima koje donosi poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji, kao što su zona bez rominga i jedinstveni broj 112. Takođe su razgovarali o mogućnostima koje pružaju programi EU mladima, poput programa Kreativna Evropa", piše u saopštenju Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Srednjoškolci
foto: Vlada Crne Gore

Oni su poručili da je radionicama, koje su održane tokom februara, obuhvaćeno devet srednjih stručnih, odnosno mješovitih škola, i to: Srednja stručna škola, Bijelo Polje; Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić" Herceg Novi, Srednja stručna škola Nikšić, Srednja stručna škola Rožaje, Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" Podgorica, Srednja mješovita škola "Danilo Kiš" Budva, Srednja stručna škola Cetinje, Srednja stručna škola Pljevlja i Srednja mješovita škola "Bratstvo - jedinstvo" Ulcinj.

"Radionice sa srednjoškolcima pod nazivom "Orijentiši se ka EU", realizovali su Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa NVO 35mm, a u okviru projekta norveškog Ministarstva vanjskih poslova "Jačanje kapaciteta sa ubrzanje procesa pregovora sa EU" koji implementira UNDP", zaključuje se u saopštenju.

Srednjoškolci
foto: Vlada Crne Gore

Bonus video: