Deletić: Skandalozna i sramotna odluka Tužilaštva, žrtve se obeshrabruju, a počinioci ohrabruju

"Sa žaljenjem konstatujemo da je neadekvatan odgovor institucija u prethodnom periodu doveo do toga da nekoliko mladih života bude ugašeno i očekujemo da svi društveni činioci osude kako ponašanje nasilnika, tako i postupanje tužilaštva"

9194 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandra Deletić, Foto: Prava Crna Gora
Aleksandra Deletić, Foto: Prava Crna Gora

Alekasandra Deletić iz Prave Crne Gore saopštila je danas da je skandalozna i sramotna odluka Tužilaštva da šezdesetčetvorogodišnjak ne treba krivično da odgovara zbog toga što je dodirivao djevojčicu koja je od njega mlađa 51 godinu.

Ona dodaje da u situaciji kada dolazi do ubistava, maltretiranja i sve većeg nasilja nad ženama i djecom, čak i kad se odvaže da slučaj prijave, žrtve ostaju nezaštićene, iznevjerene, same i u strahu da njima nema ko da se posveti, njih nema ko da zaštiti.

"Kakva je to poruka sistema, kakva je to poruka institucija. Tužilaštvo se odnosi krajnje neozbiljno i neprofesionalno i u slučaju maloljetne djevojčice koja je doživjela da bude proganjana od strane 51 godinu starijeg čovjeka. Ovakvim odlukama, žrtve se obeshrabruju, a počinioci se snažno ohrabruju, te se gubi smisao postojanja zakona ako nema ko da ih sprovodi, ako po njima nema ko da postupa i nema ko da ih štiti", istakla je Deletić.

Sunovrat vrijednosnih načela još jednom je potvrđen činjenjem podgoričkog tužilaštva, dodaje se u saopštenju.

"Trinaestogodišnja djevojčica je doživjela da bude predmet proganjanja, što je članom 168a definisano kao krivično djelo protiv sloboda i prava čovjeka i građanina. Ovim članom je predviđena i kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina onome koji maloljetno lice: Uporno proganja na način koji može osjetno da ugrozi njegov život, zdravlje, tijelo ili način života", poručuje Deletić.

Ona smatra da je ovom slučaju očigledna krivična odgovornost, pa ostaje nejasno kako je i zašto Tužilaštvo ignorisalo slučaj, a policija odlučila da pokrene samo prekršajni postupak.

"Prava Crna Gora najoštrije osuđuje pokušaj umanjivanja krivičnog djela na prekršajno i apeluje na institucije da preispitaju svoj način rada prije nego bude kasno. Sa žaljenjem konstatujemo da je neadekvatan odgovor institucija u prethodnom periodu doveo do toga da nekoliko mladih života bude ugašeno i očekujemo da svi društveni činioci osude kako ponašanje nasilnika, tako i postupanje tužilaštva", zaključila je Deletić.

Bonus video: