Dobričanin će od 13. marta u Skupštini nastupati samostalno

"Nažalost, naša pobjednička koalicija prestala je da postoji čim su izbori završeni", kazao je lider Ujedinjene Goran Danilović

49787 pregleda 420 reakcija 92 komentar(a)
Dobričanin, Foto: Boris Pejović
Dobričanin, Foto: Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin od 13. marta će u Skupštini nastupati samostalno, saopštio je lider te stranke Goran Danilović, kazavši da ostalo malo čega zajedničkog u pogledu na budućnost Crne Gore između te stranke i i njenih političkih saveznika sa avgustovskih izbora 2020. godine.

To, kako je rekao, otežava rad u parlamentu, ali će biti "samostalni i dobro odvagani izbor" te stranke.

Danilović je istakao da skoro dvije godine traje "politička korektnost Ujedinjene Crne Gore" u kojoj su, kako je rekao, prećutali i ono što nije trebalo.

"Nažalost, naša pobjednička koalicija prestala je da postoji čim su izbori završeni. Formiranjem nekoliko poslaničkih klubova, a ne onog priželjkivanog kluba koalicije Za budućnost Crne Gore nanijeli smo štetu jednom velikom političkom brendu koji je bio u nastajanju. Mišljenja sam da pojavljivanje na lokalnom nivou sa imenom koalicije Za Budućnost (ovog ili onog grada) nije bilo dovoljno da sačuvamo neko programsko jedinstvo i za prve naredne parlamentarne izbore. Od Nikšića, preko Herceg Novog, pa do Mojkovca, iako sa istom simbolikom i imenom, nikada nismo nastupili u istom sastavu", saopštio je Danilović.

Ujedinjena Crna Gora, kako navodi, u Herceg Novom nije ni pozvana na razgovore sa partnerima. "Tada smo donijeli odluku da nikada više sebi ne dopustimo slično poniženje. U Mojkovcu smo nastupili samostalno i napravili odličan rezultat i to između velikih koalicija. Spremamo se za takav nastup i u Beranama jer koaliranje ima smisla ako su članicama makar slične političke perspektive. Nažalost, ostalo je malo čega zajedničkog u pogledu na Budućnost Crne Gore između nas i naših političkih saveznika sa avgustovskih izbora 2020", dodaje on.

Poručuje da u politici nema mjesta inatu i osvetoljubivosti, "ali ni malodušnosti".

"Na stranačkoj Skupštini Ujedinjene, koja je zakazana za 13. mart, ubijeđen sam da će biti potvrđeno dominantno raspoloženje da se građanima ponudi jedna nova, samostalna politika u kojoj nema straha od izbornog nastupa. Boriti se samo za mandate, odborničke i poslaničke, i priželjkivati sigurnu koalicionu luku, Ujedinjenoj CG ne može biti izazov. Ta vrsta ponude je već jako zastupljena od strane drugih subjekata i mi im želimo sreću. Politikom se bavimo da bi mi upravljali procesima, a ne da nas nose stihije u kojima svi liče na sve. Ne. Preobražaj društva počinje preobražajem političkih partija. Naša obaveza je da nastavimo borbu za one ljude koji nisu skloni populizmu, niti agresivnoj halapljivosti kada se pruži prilika", navodi Danilović.

Kazao je da na Skupštini neće ponuditi "ni politiku mladih ni politiku starih". "Ponudićemo samo politiku za one građane koji drže do sebe, svojih principa i političkih ciljeva. Politika ne pripada juniorima i seniorima nego čovjeku sa političkim stavom."

Danilović navodi da su "iz tehničkih razloga" do sada bili u poslaničkom klubu DF - NSD, DNP, UCG, RP, te da su se trudili da Dobričanin doprinese radu tako što, shodno i vlastitom temperamentu, ne bi dolivali ulje na vatru i učestvovali u "svađama koje niko od nas nije očekivao u danu one velike i istorijske pobjede".

"Od 13. marta naš poslanik će nastupati samostalno što otežava rad u Skupštini, ali to će biti naš samostalni i dobro odvagani izbor. Ni nakon toga nećemo željeti politička neprijateljstva ali nećemo ni ćutati zbog 'višeg interesa' jer je on, nažalost, pogažen, i to ne našom voljom. Značaj politike se ne mjeri mandatima jer katkad, u neprincipijelnoj trgovini, i jednim mandatom možete presuđivati mimo obećanog, a sa njih desetak dobiti, čak, i šansu da upravljate cijelom državom. Nama to nije ni želja, ni namjera ni cilj. Suprotno tome, ogroman broj mandata, makar do sada, nije značio i ogromnu odgovornost. Neko je morao da počne drugačije i mi ćemo to raditi sa radošću. Biramo svoj put i istrajaćemo. Politika ne smije više biti iznad moralnih načela i ljudi koji u nju ugraduju svoje sudbine", zaključuje lider Ujedinjene.

Bonus video: