Koprivica: Abazović osvetio Katnića tako što je srušio parlamentarnu većinu koja je dovela do Katnićeve smjene

On je, govoreći o manjinskoj vladi, kazao da je vlada koja se bira sa DPS "prevarantska i izdajnička"

70788 pregleda 175 reakcija 175 komentar(a)
Koprivica, Foto: Luka Zeković
Koprivica, Foto: Luka Zeković

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica saopštio je danas da je sjajna vijest za pravnu državu i borbu protiv korupcije odlazak glavnog specijalnog tužica (GST) Milivoja Katnića.

Katniću je juče nakon 2.432 dana provedenih funkciji GST, članovi Tužilačkog savjeta konstatovali prekid mandata jer je ispunio zakonske uslove za odlazak u starosnu penziju.

Koprivica je na konferenciji za medije rekao da su istrajavali na konceptu profesionalnog, depolitizovanog i nepristrasnog sastava Tužilačkog savjeta (TS) kakav je Crna Gora i dobila.

"Odluke TS, i ove posljednje, su bez političke mrlje", rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da u rad TS ne smije da se miješa nijedna politička partija.

"Jedini njihov program, instrukcije su one koje dolaze iz Ustava i zakona. Međutim, moramo konstatovati neke druge činjenice, a to je da nema većeg političkog licemjerstva, nego se pohvaliti smjenom Katnića, a sa DPS smijeniti i parlamentarnu većinu koja je dovela do smjene Katnića", rekao je on.

Istakao je da je to "pokušaj da se kitite tuđim perjem", a motiv je da se skrene pažnja sa sopstvene političke prevare i sopstvene izdaje.

.Istakao je da je potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović osvetio Katnića tako što je srušio parlamentarnu većinu koja je dovela do Katnićeve smjene.

Momo Koprivica
foto: Luka Zeković

On je, govoreći o manjinskoj vladi, kazao da je vlada koja se bira sa DPS "prevarantska i izdajnička".

"Ako je aminuje i ako joj kumuje DPS, radiće za interese DPS", kazao je poslanik Demokrata.

Koprivica je rekao da onaj ko pomene tehničku vladu, automatski isključuje učešće političara u njoj.

"Ne može Crna Gora, Parlament ni izvršna vlast zavisiti od DPS", kazao je Koprivica.

Koprivica je kazao da nije bilo susreta predsjednika Demokrata Alekse Bečića sa Abazovićem, kako je objavio jedan medij.

Istakao je da narod koji dolazi na proteste poručuje da nema pravljenja Vlade sa DPS.

Momo Koprivica
foto: Luka Zeković

Naglasio je da su učinci narodnih protesta sve vidljiviji.

Istakao je da neće biti konsultacija sa njima oko vlade ako nemaju garanciju da neće biti formiranja skupštinske većine sa DPS.

Koprivica je kazao da su 7. oktobra 2020. on i poslanik Dragan Krapović u ime kluba Demokrata, podnijeli inicijative Tužilačkom i Sudskom savjetu da se utvrdi prestanak tužilačkih, odnosno, sudijskih funkcija onim nosiocima pravosudnih funkcija koi su ipsunili uslove za prestanak funkcije zbog ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Te inicijative, kako je rekao, konačno dobijaju potvrdu i u državno-tužilačkoj organizaciji.

"Upravo po tom ustavnom i zakonskom osnovu, utvrđen je prestanak sudijske funkcije za više od 20 nosilaca sudijske funkcije primjenom Ustava i zakona, a ne bilo čije političke direktive od strane Sudskog savjeta u junu prošle godine”, rekao je on.

Istakao je da je sada i TS uradio ono što je neophodno - da se primijene Ustav i zakon i da se utvrdi prestanak tužilačke funkcije onim tužiocima koji su ispunili uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, što je razlog za prestanak funkcije.

"To nam predstavlja jednu moralno-političku satisfakciju."

Istakao je da mu je čast što je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, čiji je predsjendik, kredibilno sproveo proceduru izbora TS, "koji je poslao Katnića u neslavnu tužilačku prošlost".

Momo Koprivica
foto: Luka Zeković

On je kazao da mu je čast što pripada partiji čiji je predsjednik spriječio izbor TS po mjeri DPS i DPS-ovih satelita.

"On je ljetos spriječio da stari sastav TS na brzinu, bez legitimiteta, izabere rukovodioce državnih tužilaštava tako što je proglasio novi sastav TS, i osujetio pokušaj da stari TS, DPS TS, izabere rukovodioce državnih tužilaštava", istakao je on.

Poslanik Demokrata je kazao da od nezavisnog tužilaštva ne bi bilo ništa da Aleksa Bečić u svojstvu predsjednika Skupštine nije potpisao akt o proglašenju Maje Jovanović na funkciju.

Ona je u subotu 5. februara izabrana za vršioca dužnosti VDT, a po funkciji je i predsjednica TS.

"A da nije proglasio pred sopstveno razrješenje, postojao bi pravni problem da ona sazove i održi sjednicu u svojstvu predsjedavajuće Tužilačkog savjeta. U najmanju ruku, stvorile bi se konfuzije, različita tumačenja, osporavanje, a ovako je tim aktom obezbijedio legalitet i legitimitet procesa", kazao je Koprivica.

On je naglasio da tehnička vlada treba da služi za pripremu društva za izbore, a ne jedne partije za izborni rezultat.

Bonus video: