Demokrate: Nećeš biti predsjednik umjesto predsjednika, smanji svoju žeđ za vlašću

"Kad su u pitanju reforme u Tužilaštvu jedino što je poznato jeste to da su Dritan (Abazović) i Miloš (Konatar) za DPS, i da reforma u Crnoj Gori neće biti sve dok ne shvate da nemaju podršku građana"

19637 pregleda 248 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović "neće biti predsjednik umjesto predsjednika" i poručila lideru Građanskog pokreta URA da "smanji svoju žeđ za vlašću".

"Tolika potreba da vlada cijelom Crnom Gorom neko ko nema ni cenzus, opasna je i za njega, i za Crnu Goru", navele su Demokrate.

Oni su reagovali na navode GP URA iz koje je saopšteno da je Demokratska Crna Gora "punih sedam mjeseci aktivno sabotirala, odlagala i obesmišljavala izbor novog Tužilačkog savjeta".

"Kad su u pitanju reforme u Tužilaštvu jedino što je poznato jeste to da su Dritan (Abazović) i Miloš (Konatar) za DPS, i da reforma u Crnoj Gori neće biti sve dok političari "napoleonskih ambicija" ne shvate da nemaju podršku građana i da je puno "mačku goveđa glava"", navodi se u reagovanju.

Pozvali su ""tviter poslanike" koordinatora službi bezbjednosti, kojem nestaju šleperi duvana pred očima", da obrati pažnju na nekliko činjenice.

"Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je kroz konsultativno saslušanje - javnu raspravu i veći broj amandmana spasio Tužilački zakon (koji je Dritan skrpio po kafanama uz asistenciju regionalno poznatog lidera), i obezbijedio implementaciju više preporuka Venecijanske komisije, čime je spriječena kompromitacija ove reforme u očima domaće i međunarodne javnosti. Bečić je smijenjen gotovo u trenutku održavanja sjednice Tužilačkog savjeta, na kojoj je biran VD VDT-a. Željelo se ući u zonu da nema ko da proglasi člana TS, koji predsjedava Tužilačkim savjetom. Da nije u poslednjem danu pred svoje razrješenje gospodin Bečić proglasio gospođu Jovanovic za predsjednicu Tužilačkog savjeta on bi bio blokiran, a Katnić ne bi bio smijenjen. Sad je jasno zašto su Dritan i Miloš svojevremeno požurivali zakazivanje sjednice Odbora, bez prethodnog dijaloga, kako bi izabrali Tužilački savjet, onako kako su, na brzinu i prepad, bez dijaloga, izabrali i predsjednika Državne izborne komisije, sa DPS-om".

Demokrate tvrde da je URA "sve vrijeme pokušavala da u Tužilački savjet ubaci DPS kandidate, na isti način kako su izabrali predsjednika DIK-a".

"Da je Savjet izabran u julu braća Abazovića i Katnić bi i dalje vedrila i oblačila Crnom Gorom. URA pokazuje licemjerstvo prve vrste, pravi vlast sa onima koji su glasali protiv tužilačkog zakona, na koji se Ura poziva, i sa onima koji su izašli iz sale kad se birao TS. Teatar apsurda. Srušili su parlamentarnu većinu koja je srušila Katnića, njihova Iznogud politika je dovela do prodaje svih birača URA DPS-u. Smjenom Bečića ova Iznogud partija vraća dugove Katniću. Da podsjetimo URA je jedina partija na koju nije kidisao bivši SDT, sad vidimo i zbog čega".

Poručili su i da "ako nastave ovako Dritan i Miloš biće tradicionalni izdajnici".

"Za 16 mjeseci Konatar i ekipa su bili uzdržani 176 puta. Uzdržana je bila žuta koalicija DPS-URA i kada se glasalo o razrješenju Abazovića sa mjesta potpredsjednika Vlade. DPS sačuvao Abazovića, a zajedno sa Urom smijenio Bečića. Sve je jasno, da jasnije ne može biti. Kad je Abazović vidio da je stvar gotova, da je dovršen proces, da će Tužilački savjet primijeniti Ustav i zakon, i utvrditi prestanak funkcije tužiocima, u maniru jeftinog politikanta, je zakazao pres konferenciju, sa ciljem da ušićari koji nezasluženi poen, a zapravo je nanio štetu samom Tužilačkom savjetu pokušajem, bez i trunke osnove, da ga politički unizi i svojata. Zaista tragikomično i jeftino DPS politikanstvo", navodi se u reagovanju Demokrata.

Bonus video: