Ambasada Ukrajine: Cijenimo podršku Crne Gore

Iz MVP-a ranije danas saopštili da je rusko priznanje samoproglašenih "narodnih republika" Donjecka i Luganjska kršenje ukrajinske suvereniosti i teritorijalnog integriteta

4566 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2022. 11:59h

Iz ukrajinske ambasade u Crnoj Gori kazali su da cijene podršku zvanične Podgorice, komentarišući na Tviteru jutrošnji stav Ministarstva vanjskih poslova povodom priznanja nezavisnosti proruskih separatista na istoku Ukrajine od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iz MVP-a su ranije danas saopštili da je rusko priznanje samoproglašenih "narodnih republika" Donjecka i Luganjska kršenje ukrajinske suverenosti i teritorijalnog integriteta.

Ambasada Ukrajine proslijedila je medijima i zvanično saopštenje ministarstva vanjskih poslova te zemlje o odluci Ruske Federacije da prizna „nezavisnost“ takozvanih „DNR“ i „LNR“

"Ukrajina osuđuje odluku Ruske Federacije da prizna 'nezavisnost' kvazi entiteta koje je stvorila na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, takozvane 'Luganske Narodne Republike' i 'Donjecke Narodne Republike'. Ovom akcijom ruska strana je očigledno prekršila osnovne norme i principe međunarodnog prava, Povelju UN, narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Odluka Ruske Federacije da prizna takozvanu 'Lugansku Narodnu Republiku' i 'Donjecku Narodnu Republiku' neće imati nikakve pravne implikacije. Ova odluka naglo eskalira situaciju i može značiti jednostrano povlačenje Ruske Federacije iz Minskog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Kazali su da ukrajinska strana razumije namjere Rusije i njen "cilj da provocira Ukrajinu". Istakli su da uzimaju u obzir sve rizike i da ne popuštaju pred provokacijama, jer ostaju posvećeni političko-diplomatskom rješavanju rusko-ukrajinskog oružanog sukoba.

Po nalogu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ukrajinska diplomatska služba trenutno koristi čitav arsenal instrumenata diplomatije da spriječi širenje oružanog sukoba, ističu iz ministarstva.

"Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je u stalnoj komunikaciji sa svojim kolegama radi koordinacije diplomatskih napora i preduzimanja radnji za održavanje sastanaka međunarodnih agencija i samita, kao i privlačenje pomoći odbrane i obezbjeđivanje primjene oštrih sankcija protiv Ruske Federacije."

"Sljedeće odluke i potezi Ruske Federacije u velikoj mjeri zavise od globalnih reakcija na današnja dešavanja. Zato insistiramo na primjeni oštrih sankcija protiv Rusije kako bismo poslali jasan signal o neprihvatljivosti dalje eskalacije. Došlo je vrijeme da se djeluje kako bi se zaustavila ruska agresija i vratila mir i stabilnost u Evropi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: