"Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unapređenju temeljnih demokratskih vrijednost"

Darmanović je naglasio da prava i slobode ne samo novinara, nego svih građana, moraju biti zaštićena i zagarantovana i informisao da nadležne drzavne institucije u kontinuitetu preduzimaju neophodne aktivnosti u cilju zaštite prava i ličnog i profesionalnog integriteta pripadnika medijske zajednice
93 pregleda 2 komentar(a)
Srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđa Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 24.10.2017. 17:00h

Crnogorski šef diplomatije razgovarao je danas u Palermu sa novoimenovanim Visokim predstavnikom OEBS za slobodu medija Aarlemom Dezirom (Harlem Desir).

Darmanović je ukazao na značaj koji Crna Gore pridaje radu autonomnih institucija OEBS-a i izrazio uvjerenje u nastavak odlicne saradnje i interes za odrzavanje redovnog dijaloga.

Istakao je da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unapređenju temeljnih demokratskih vrijednosti, s posebnim fokusom na pravo na slobodu izrazavanja i neometano obavljanje novinarske djelatnosti.

Naglasio je da prava i slobode ne samo novinara, nego svih građana, moraju biti zaštićena i zagarantovana i informisao da nadležne drzavne institucije u kontinuitetu preduzimaju neophodne aktivnosti u cilju zaštite prava i ličnog i profesionalnog integriteta pripadnika medijske zajednice.

Visoki predstavnik OEBS za slobodu medija Aarlem Dezir pozdravio je punu opredijeljenost Vlade Crne Gore da radi na daljem jačanju medijskih sloboda, uključujući bezbjednost novinara, i u tom procesu podvukao ulogu i odgovornost medija i važnost razvoja profesionalnog i etičkog novinarstva. Prihvatio je poziv crnogorskog šefa diplomatije da u narednom periodu posjeti Crnu Goru.

Ministar Darmanović sastao se danas i sa direktorkom OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ingibjorg Solrun Gisladotir.

Ministar Darmanovic je upoznao sagovornicu sa naporima koje je Vlada u prethodnom periodu uložila u pravcu povratka političkog dijaloga u okvire institucija sistema.

Gisladotir je još jednom potvrdila spremnost ODIHR-a da u predstojecem radu na unapredjenju pravne regulative koja se tiče izbornog procesa, obezbijedi odgovarajuću ekspertizu, uključujuci i davanje komentara na predložene izmjene.

Sagovornici su zaključili da je partnerska saradnja od posebnog značaja za dostizanje najviših standarda u izbornom procesu, što je opredijeljenost i interes Crne Gore.

U odvojenom razgovoru sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS Lambertom Zanijerom ukazano je na tekuće aktivnosti kada je u pitanju zakonska regulativa u oblasti prava manjina.

Zanijer je istakao da je u pitanjima prava manjina Crna Gora izuzetno pozitivan primjer čija iskustva treba koristiti ne samo u našem regionu nego i šire. U tom smislu, dogovoren je nastavak komunikacije u pravcu definisanja formi i modaliteta za širenje dobre prakse ustanovljene u Crnoj Gori .

Bonus video: