Kovačević: Lokalni šerifi nisu shvatili s kim imaju posla

Iz tivatske vlasti poručili osudili prijetnje koje je predsjedniku Opštine uputio biznismen Rado Gago Arsić

21795 pregleda 19 komentar(a)
Sa pres konferencije tivatske vlasti, Foto: Siniša Luković
Sa pres konferencije tivatske vlasti, Foto: Siniša Luković

Lokalna vlast u Tivtu neće podleći pritiscima i prijetnjama DPS-u bliskih tajkuna i kriminalaca i nastaviće da se bori za zaštitu javnog interesa i imovine te Opštine.

To su poručili predstavnici građanskih listi Narod Pobjeđuje i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat na konferenciji za novinare sazvanoj povodom upada u službene prostorije Oštine prijetnji koje je predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću (NP) i drugim službenicima prošle nedjelje uputio biznismen Rado Gago Arsić.

Komnenović i šefica Službe interne revizije Optine Tivat Jela Mrdak su tim povodom Arsića prijavili policiji a Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru se još nije zvanično izjasnilo oko kvalifikacije djela.

"Mnogo je glup onaj koji misli da nas može uplašiti ovakvim drskim upadima u stilu pubertetlijskih nasilnika, vrijeđanjima i prijetnjama. To može samo da nas isprovocira, a da li mu je to pametno, pokazaće vrijeme koje slijedi", kazao je jedan od čelnika NP Mirko Kovačević.

On je naglasio da je Arsićev upad u zgradu Opštine i prijetnje koje je uputio Komnenoviću i njegovim saradniciuma "iako najdrastičniji, samo dio u mozaiku agresivnih nastupa krimofašističkih bitangi koje su do 30.avgusta 2020. radiile po Tivtu što su htjele i nikako sada ne mogu da se pomire da je to vrijeme nepovratno prošlo".

Dodao je da Arsićev upad treba čitati "kao motiv koji je u istoj priči sa učestalim šovinističkim saopštenjima pojedinih DPS-satelit partija i raznih privatnih nacionalnih vijeća, gdje se pokupava stvoriti atmosfera da se u Tivtu navodno dešava nekakav progon Hrvata, Crnogoraca i nekih "nevinih ljudi" koji su "možda slučajno imali veze sa prošlim kriminalnim režimom."

Kovačevič je naglasio da je bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) potpisivanjem aneksa ugovora u poslu izgradnje nove velike stambeno-poslovne zgrade na Seljanovu u koji je Opština ušla sa Arsićem, "počinio najveće krivično djelo za svoga mandata i jednu od pojedinačno najvećih šteta koje je nanio Opštini Tivat". Istakao je da opraštanje komunalija od preko 800.000 eura Arsićuu kao investitoru zgrade, a ne tretiranje tog novca zajedno sa njenim vlasništvom u placu na kojem se zgrada gradi, kao uloga Opštine u zajedničkom poslu te kontroverzna raspodjela izgrađenih površina sa Arsićem, rezultirala štetom za grad "koja se preliminarno procjenjuje na najmanje 2,5 miliona eura".

"Mi sigiurno nećemo dozvoliti da se ovo tek tako završi, kao što nismo dozvolili ni da se Boka Place gradi, a da nam Porto Montenegro ne uplati komunalije za njega, iako su Kusovac i njegovi saradnici već bili donijeli rješenja kojima se i u tom slučaju opraštaju komunalije u vrijednosti od preko 2,4 miliona eura. Porto Montenegro je pokušao da na sve pravne i političke načine se izbori da ipak ostvari te priovilegije koje mu je bivša vlast obećala, ali nije uspio i na kraju je privatio da mora ispoštovati zakon i platiti gradu ono što je njegovo. Neki lokalni šerifi izgleda, to još nisu shvatili, ali hoće, budite sigurni", poručio je Kovačević istakavši da je aktuelna tivatska vlast u proteklom periodu podnijela niz krivičnih prijava protiv funkcionera bivše DPS-SD-HGI vlasti zbog nanošenja štete gradu, ali da Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo tim povodom još ništa značajnije nisu uradili jer to nisu državne, već institucije bivšeg režima i glavni zaštitnici njegovog kriminala".

"Da oni to nijesu, Siniša Kusovac i još mnogi drugi bi već odavno bili u zatvoru. Da je Kusovac iza rešetaka, vjerovatno ne bi bili ovako hrabri razni lokalni tajkuni i ovih nekoliko pseudopolitičara iz otpadka i ostataka partija bivšeg režima koji nas sada zajednički napadaju", istakao je on.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) najavio je da će lokalna uprava od nadležnih tražiti da se zamrzne bilo kakva prodaja poslovnih i stambenih prostora u novoj zgradi na Seljanovu do završetka istrage "jer tako štitimo i Opštinske, ali i interese potencijalnih kupaca da ne kupuju nekretnine čiji je status sporan".

Drugi potpredsjednik Opštine Goran Božović istakao je da najoštrije osuđuje nasilje i prijetnje kao vid izražavanja nečijeg nezadovoljstva i poručio da lokalna uprava Tivta i pored toga, neće odustati od svog djelovanja u pravcu zaštite javnog interesa i imovine grada. Aludirajući na saopštenja DPS, SD, SDP i HGI, on je kazao da najoštrije osuđuje "u posljednje vrijeme intenziviranu grubu zloupotrebu nacionalnih i vjerskih osjećanja radi ostvarivanja dnevno-političkih, ličnih i partijskih interesa".

Odbornik NP Dejan Risančić je naglasio da Arsić "nije prijetio samo gradonačelniku Komnenoviću kao pojedincu, već svima nama koji smo na ovaj ili onaj način, dio ove lokelne uprave i svima od preko 4.500 građana Tivta koji su 30.avgusta 2020., glasali da se u našem gradu prekine sa kriminalnim praksama koje se primjenjivale do tog dana."

Ističući d aje veliki broj simpatiozera Tivatske Akcije koja je dio NP, na parlamentarnim kizborima 2020. glasao za koaliciju Crno na bijelo, Kovačević je kazao da je upravo njen lider Dritan Abazović najveći krivac za ono što se sada događa.

"Najodgovorniji za situaciju da su se u zadnjih mjesec dana 'uskopištili' pripadnici bivšeg kriminalnog režima je suludi politički projekat Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića. Svi učesnici u državnoj vlasti su odgovorni što se ništa bitno nije uradilo od 30. avgusta 2020. do danas na uspostavljanju vladavine prava. Najviše je kriv Dritan Abazoviuć jer je on najviše pričao i obećavao Zakon o lustraciji i Zakon o porijeklu imovine za koje je rekao da ih URA ima spremne i da će se oni prvi usvojiti. Najviše i najglasnije je on u Skupštini pijetio pojedinim kriminalcima među poslanicima DPS-a, a onda se desilo ovo što se desilo: Zakon o lustraciji više nikad nije pomenuo, Zakon o porijeklu imovine je po potrebi vadio iz fioka kao politički trik svaka tri-četiri mjeseca a nikad ga nije predao u skupštinsku proceduru. Za sebe je uzeo da bude koordinator svih službi bezbjednosti, na ključna mjesta je postavio svoje ljude i za godinu dana je imao najveći učinak to što mu je jedini funkcioner bivše vlasti protiv koga je pokrenuta ozbiljna istraga, bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, pobjegao", kazao je Kovačević, dodajući da je projekat manjinske Vlade protivustavan i da kroz njega "Abazović nudi građanima koji su ga glasali, pomirenje sa kriminalcima i novu vlast koja sa kriminalcima treba da reformiše sistem".

"On je tako podgrijao nade onih koji treba da su u zatvoru, da se oni sada vraćaju na vlast. Dritane, ima nas u Crnoj Gori makar promil kojima je svega ovoga što se 30 godina dešava preko glave i koji više nemaju kondicije da trpe provokacije kojekakvog kriminalnog i šovinističkog šljama. Bojim se stoga, da bi makar u Tivtu moglo da se desi ono što je i sam Arsić kada je upao u kabinet gradonačelnika rekao - da ćemo morati da probamo koliko smo hrabri. Da li ćemo to raditi na starocrnogorski načlin ili novomafijaški ne znam, ali se bojim da nas Dritan Abazović svojim drskim pokušajima državnog udara, vodi da se sviu igramo na granicama krvoprolića", kazao je Kovačević.S

Arsić: Komnenović preko mojih leđa lovi glasove

Tivatski biznismen Rado Gago Arsić je portalu Bokanews juče izjavio da nije bilo nikakvog sukoba niti verbalnih prijetnji predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću, kao i da je tačno da ga je "posjetio nenajavljeno".

"Komnenović je tek nakon šest dana od našeg susreta podnio prijavu policiji i podigao krivičnu prijavu protiv mene. Nikakvog sukoba ili prijetnji nije bilo, sem njegove dosta nervozne i grube reakcije kada je skočio sa stolice i kazao da nije kao bivši predsjednici Kankaraš i Kusovac, aludirajući da sam ja negdje bio grub prema njima, a oni su preko toga prelazili, što je u domenu trača i spinovanja. Pokušao sam ga zamoliti i objasniti mu kao razumnom čovjeku, da ako smo partneri u zajedničkom poslu, njegova matematika oko kvadrature koju treba da dobije Opština Tivat i spinovanja, dovodi mene kao poslovnog čovjeka i investitora u nezavidnu poslovnu situaciju, gdje zainteresovanim kupcima moram objašnjavati aktuelne izjave i medijske natpise", kazao je Arsić.

Istakao je da mu je namjera bila da Komnenoviću, njegovom timu i revizorima "pokuša objasniti da oni, izgleda, ne znaju dobro matematiku i da ne čitaju ugovore koji su potpisani između mene kao investitora, Opštine Tivat kao partnera i vlasnika dvije trećine parcele i ostalih partnera suvlasnika trećine parcele na kojoj sam napravio zgradu površine 13.600 kvadrata."

"Prema ugovoru Opštini pripalo je 30 odsto izgrađene površine srazmjerno suvlasničkom dijelu od dvije trećine izgrađenosti objekta. Prema tome tačno se zna koliko je poslovnih prostora, stambenih jedinica, garažnih mjesta, odnosno kolika imovina pripada Opštini. Ovo doživljavam kao dio političke igre i uopšte nije slučajno da se priča sada aktuelizuje, kada je izvjesno da je lokalna vlast u Tivtu pala. Ovo je borba za glasove, ali na pogrešan način", kazao je Arsić dodajući da je Komnenović koji je za gradonačelnika izabran u oktobru 2020. "imao do sada kada reagovati oko projekta koji se relaituje već dvije godine, ako je postojala neka sumnja".

Bonus video: