Nimanbegu se žalio DIK-u: Nema izbornih obrazaca na albanskom jeziku

U utorak ističe rok za predaju izborne liste za lokalne izbore koji se održavaju u Opštini Ulcinj 27. marta

8509 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Force Genci Nimanbegu uputio je primjedbu Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zbog, kako se navodi, nepoštovanja Ustava i Zakona o manjinskim pravima i slobodama - službena upotreba albanskog jezika.

"Za podnošenje liste Opštinskoj izbornoj komisiji obavezno je dostaviti i Obrazac za podnošenje potpisa podrške za izbornu listu za izbor odbornika. Ovaj obrazac na zvaničnom sajtu Opštinske izborne komisije Ulcinj ne postoji na albanskom jeziku, što je za Forcu neprihvatljivo, s obzirom da je u članu 13 Ustava Crne Gore navedeno da je u službenoj upotrebi i albanski jezik. Nažalost, čitava stranica Opštinske izborne komisije Ulcinj i Državne izborne komisije je na crnogorskom i engleskom jeziku", navodi se u primjedbi koja je dostavljena predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši.

Rok za predaju izborne liste za lokalne izbore koji se održavaju u Opštini Ulcinj 27. marta, je utorak 1. mart.

"Nova Demokratska Snaga FORCA obraća se Državnoj izbornoj komisiji da ukloni ove diskriminatorske nedostatke i omogući građanima Ulcinj da sadržaje i obrasce za lokalne izbore u Ulcinju pročitaju na svom maternjem jeziku, kao što nalaže i Ustave Crne Gore", zaključuje se u primjedbi Nimanbegua.

Bonus video: