Konjević: Rezoluciju SDP-a o ruskoj agresiji na Ukrajinu podržala 44 poslanika, glasaće je i Demokrate

"Podržali su je i poslanici Demokrata, ali iz svojih razloga nijesu htjeli da je potpišu. Kazali su da su spremni da je podrže tokom raprave", rekao je lider SDP-a

19474 pregleda 305 reakcija 59 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Rezoluciju Socijaldemokratske partije (SDP) povodom vojne akcije Rusije u Ukrajini, podržala su 44 poslanika Skupštine Crne Gore, saopštio je lider te stranke Raško Konjević.

On je na konferenciji za novinare rekao da su Rezoluciju podržali svi poslanici dosadašnje opozicije i četiri poslanika vlasti, odnosno koalicije Crno na bijelo.

"Smatramo da je važno što smo u Skupštini okupili jednu vrijednosnu većinu koja osuđuje akt agresije na jednu nezavisnu, samostalnu državu kao što je Ukrajina i ujedno izražavam pijetet prema svim žrtvama i humanitornj nevolji sa kojom se suočava narod Ukrajine. Zadovoljstvo nam je takođe što će crnogorski parlament biti prvi u regionu koji će jasno osuditi agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i što ćemo kao parlament i kao 44 poslanika, a nadam se da će njihov broj biti veći, osuditi ono što danas cijeli civilizovani svijet vidi – ne samo akt agresije nego akt poništenja uspostavljenog međunarodnog prava, uspostavljenih rezolucija Ujedinjenih nacija i principa po kojima moderan svijet funkcioniše od Drugog svjetskog rata", kazao je Konjević.

Rekao je da su inicijativu podržali i poslanici Demokrata, ali da "iz svojih razloga nijesu htjeli da je potpišu". "Kazali su da, ako Rezolucija bude tačka dnevnog reda, spremni su da je podrže i glasaju za tekst Rezolucije", rekao je Konjević.

Dodao je da je Rezolucija predata Skupštini i da će tražiti od trenutno predsjedavajućeg da se ona nađe na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Naveo je da je Predlog rezolucije ponuđen i poslaničkim klubovima koji pripadaju koaliciji Za budućnost Crne Gore, SNP-a i PzP-a, ali da od njihovih predstavnika nijesu dobili spremnost da podrže ovaj tekst Rezolucije.

Pozvao je Vladu da spoljnu politiku u potpunosti uskladi sa EU.

Na pitanje kako komentariše pozive ukrajinske ambasade dobrovoljcima iz Crne Gore, odgovorio je da nije primijetio tu vijest.

"Generalno ne pozdravljamo da bilo ko ide da ratuje na teritoriji druge države", kazao je Konjević.

Bonus video: