Evropski liberali: Vrijeme je da pokažemo solidarnost sa Ukrajinom

“Na sastanku koji je organizovao ALDE savez liberala Evrope jednoglasno je zaključeno da su potrebne snažnije sankcije protiv Rusije i izdvajanje veće pomoći svih država za Ukrajinu"

5124 pregleda 0 komentar(a)
Sa održanog sastanka, Foto: lpcg.me
Sa održanog sastanka, Foto: lpcg.me

Liberali su uvijek čvrsto na strani evropskih vrijednosti i sada je vrijeme da pokažu svoju solidarnost sa Ukrajinom, poručeno je na sastanku liberalnih lidera Evrope.

Kako je saopšteno iz Liberalne partije, danas je održan vanredni sastanak liberalnih lidera Evrope, na kojem se razgovaralo o ruskoj agresiji u Ukrajini i narednim koracima koji će preuzeti evropski partneri u cilju podrške ukrajinskim građanima.

Navodi se da su onlajn sastanku prisustvovali predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kao i savjetnik za međunarodne odnose Vatroslav Belan.

“Na sastanku koji je organizovao ALDE savez liberala Evrope jednoglasno je zaključeno da su potrebne snažnije sankcije protiv Rusije i izdvajanje veće pomoći svih država za Ukrajinu”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je naročito važno da Crna Gora, kao rijetki izuzetak u demokratskom svijetu, konačno konkretno pomogne Ukrajni, suverenoj državi sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, koja se peti dan zaredom bori protiv ruske agresije, i to konkretnim donacijama i upućivanjem pomoći.

“Liberali su uvijek čvrsto na strani evropskih vrijednosti i sada je vrijeme da pokažemo svoju solidarnost sa Ukrajinom, poruka je skupa”, navodi se u saopštenju.

Na skupu je poručeno da su Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvele Rusiji veoma teške sankcije, ali da svi zajedno mogu učiniti više da zaustave ruskog predsjednika Vladimira Putina u tom “suludom činu koji uvodi čitav svijet u nestabilnost”.

Kako je saopšteno, na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija u kojoj se osuđuju Putinovi postupci na teritoriji Ukrajine, ali istovremeno iskazana podrška ruskim građanima koji rizikuju da budu uhapšeni i maltretirani suprotstavljajući se ratu koji i ruska javnost i građani prepoznaju kao "Putinov rat".

“Deklaracija sadrži konkretne prijedloge za više sankcija za koje vjerujemo da bi mogle zaustaviti rusku agresiju u Ukrajini, kao i prijedlog za uključivanje stranke ukrajinskog predsjednika Zelenskog u članstvo liberalne porodice ALDE saveza liberalnih partija Evrope, što su oni i prihvatili”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: