Ambasada Ukrajine: Putin uništava mirne gradove, Rusi koriste mještane kao živi štit, puca se i iz Bjelorusije

"Uništavanje infrastrukture i pričinjena materijalna šteta dostigli su neviđene nivoe"

18468 pregleda 13 komentar(a)
Hakrov, Foto: Reuters
Hakrov, Foto: Reuters

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da predsjednik Rusije Vladimir Putin uništava mirne ukrajinske gradove.

"Od 1.3.2022. došlo je do pojačanog granatiranja Harkova od strane ruskih trupa koje su ušle sa teritorije Rusije. Nailazeći na odlučan otpor ukrajinske vojske i potpuni nedostatak simpatije kod stanovnika Harkova, ruska vojska je započela ciljano uništavanje gradske infrastrukture", ističe se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

Oni su dodali da su kao rezultat granatiranja balističkim projektilima, mnoge zgrade uništene, a da se broj ljudskih žrtava kreće na desetine.

"Noćno bombardovanje grada vrše bombarderi koji ne prelaze ni rusko-ukrajinsku granicu. Pucaju i sa teritorije Bjelorusije. Dana 2.3.2022. godine počelo je masovno granatiranje sa višecijevnih bacača raketa "Grad". Rusi se kriju iza mještana koje koriste kao živi štit. Uništavanje infrastrukture i pričinjena materijalna šteta dostigli su neviđene nivoe. Konkretno, od 1. marta okupatori su potpuno uništili nekoliko stambenih zgrada i domova, ozbiljno oštetili zgradu sociološkog fakulteta Harkovskog nacionalnog univerziteta "Karazin", a takođe su izveli raketni napad na zgradu Gradskog vjeća Harkova", piše u saopštenju ambasade.

Bonus video: