Budva: Fali im jedan glas iz vlasti za smjenu Vujovića

Crnogorska je sakupila 13 neophodnih potpisa odbornika, kako bi se o tome raspravljalo u Skupštini. Inicijativu tri odbornika Crnogorske podržalo je 10 odbornika opozicionog DPS-a
454 pregleda 49 komentar(a)
Đorđije Vujović, Dragan Purko Ivančević, Foto: Vuk Lajović
Đorđije Vujović, Dragan Purko Ivančević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.10.2017. 06:27h

Budvanski odbor Crnogorske podnio je inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Đorđija Vujovića, a za to će im biti potreban bar jedan glas odbornika aktuelne vlasti.

Crnogorska je sakupila 13 neophodnih potpisa odbornika, kako bi se o tome raspravljalo u Skupštini. Inicijativu tri odbornika Crnogorske podržalo je 10 odbornika opozicionog DPS-a.

Da bi Vujović bio smijenjen, neophodno je da pored svih 16 odbornika opozicije (Crnogorska, DPS i SD) za to glasa bar jedan od 17 odbornika vladajuće koalicije.

Prilikom izbora šefa Skupštine, kadra DF-a, uzdržan je bio nezavisni odbornik Stevan Džaković i sam Vujović, a izabran je zahvaljajući glasovima odbornika Crnogorske.

Lider Crnogorske Dragan Purko Ivančević kaže da očekuje da će imati 17 glasova za smjenu Vujovića.

Crnogorska je pokrenula inicijativu za smjenu jer je, kako je ranije saopšteno, Vujović, izgubio njihovu podršku nakon što je na Vidovdan, u ime Opštine, položio vijenac na kosturnici strijeljanim četnicima u manastiru Podlastva.

Zamjereno mu je i što je odbornike koji koji nijesu došli na sjednicu, kada nije bilo kvoruma, nazvao kupljenim.

“Očekujemo da će Vujović poštovati ovoga puta Statut i Poslovnik i u predviđenom roku zakazati posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o njegovom povjerenju. Očekujemo da inicijativu podrže sve partija koje se definišu kao građanske, državotvrone, koje priznaju ovu državu, njene simbole i koje se bore za nacionalni i društveni prosperitet. Ko se zalaže za takve vrijednosti, veoma teško može da podrži ovakvo ponašanje predsjednika SO“, rekao je Ivanačević.

On je ocijenio da računa na podršku vladajućih partija - SDP, URA, Liberalne partije, čak i Demosa.

“Vujović je prekršio Poslovnik i Statut, kada je sve odbornike koji nijesu došli nazvao kupljenim. Time je sve uvrijedio. Takav čovjek ne može biti na čelu Skupštine. Mora biti predsjednik svih i mi smo mu kao takvom dali podršku. Svojim ponašanjem nanosi štetu ugledu parlamenta, jer dozvoljava da mu predstavnici izvršne vlasti određuju dnevni red, maltene vode sjednice...”.

Šef Odborničkog kluba DPS-a Marko Vuković rekao je da će odbornici te partije glasati za smjenu Vujovića, ali i da očekuje da će se pred odbornicima ubrzo naći i inicijativa za smjenu gradonačelnika Dragana Krapovića.

“Nezadovljni smo generalno radom opštinske administracija, ambijentom u kojem građani teško funkcionišu. Sazrelo je vrijeme da se nešto mijenja. Vrlo brzo biće i inicijativa za smjenu Krapovića, jer je dobro poznato na kakav je nedemokratski način izabran...”.

Član Predsjedništva SD-a Žarko Radulović istakao je da će njihov odbornik glasati za smjenu Vujovića, ako bude tas na vagi.

On je pojasnio da to ne čine zbog toga što je Vujović položio vijenac, već zato što vlast “ne radi dobro i grad stagnira”.

“Mi ga nismo birali, niti ćemo ga 'skidati'... Nećemo glasati za smjenu Vujovića jer je bio na tom pomenu, to je njegov lični čin. Tamo su sahranjeni ljudi koji su odavde, naši susjedi, nečiji djedovi, stričevi, preci..., sa te strane od nas ima puno uvažavanje... Glasaćemo za njegovu smjenu jer vlast kojoj on pripada radi loše”.

Vujović: Politikanstvo pod dirigentskom palicom Ljubomira Filipovića

Vujović je ocijenio da je incijativa Crnogorske obično politikanstvo.

On je rekao da je stvarni pokretač incijative nekadašnji potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović, pod čijom “dirigentskom palicom” su je potpisali odbornici Crnogorske i DPS-a.

“U obrazloženju incijative stoji nepoštovanje i nepoznavnje propisa i zakona. Tako nešto ne mogu da prihvatim, ako za ovih 10 mjeseci nijedna pismena primjedba na tok i proceduru sjednica SO nije predata, niti je bilo koja odluka osporena. Naprotiv, maksimalno je sve ispoštovano. Grupa odbornika iz Crnogorske, predvođena Filipovićem, vraća nas u 1945. i vrši podjele na partizane i četnike, što je za mene neprihvatljivo i necivilizovano u 21. vijeku. I ubuduće ću polagati vijence na grobove svim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata, jer smatram to civilizacijskim činom. To je nacionalno pomirenje. Žrtve nikada nismo dijelili nacionalno i ideološki“.

Bonus video: