DF najavljuje selektivni bojkot: Vraćaju se privremeno

“Bojkot do sada nije dao rezultate, a Front je pod sve jačim političkim pritiskom. Niko nema namjeru da ruši dogovor opozicije, ali moramo iskoristiti skupštinu da ukažemo na progon koji se sprovodi nad nama”, kazao je sagovornik “Vijesti”.
63 pregleda 74 komentar(a)
Demokratski front (Novine)
Demokratski front (Novine)
Ažurirano: 24.10.2017. 05:29h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) će dolaskom na sjutrašnju sjednicu posvećenu premijerskom satu, početi sa realizovanjem najavljenog selektivnog bojkota parlamenta.

Prema navodima sagovornika “Vijesti” iz Demokratskog fronta, poslanici tog političkog saveza će dolaziti na sjednice paralamenta samo kada procjene da je se raspravlja o važnim temama. On tvrdi da će Front nastaviti da bojkotuje parlament, ali da će povremenim dolaskom u poslaničke klupe pokušavati da ukažu na “politički progon njihovih lidera i time se izbore za medijski prostor”.

“Bojkot do sada nije dao rezultate, a Front je pod sve jačim političkim pritiskom. Niko nema namjeru da ruši dogovor opozicije, ali moramo iskoristiti skupštinu da ukažemo na progon koji se sprovodi nad nama”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Poslanici opozicije bojkotuju rad parlamenta od prošlog okotobra, zahtijevajući da se najkasnije sa predsjedničkim raspišu ponovljeni parlamentarni izbori i do kraja istraži afera “državni udar”.

Tokom bojkota poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) prisustvovali su sjednici na kojoj se odlučivalo o članstvu Crne Gore u NATO, dok su poslanici DF-a bili na sjednici na kojoj je ukinut poslanički imunitet članu predsjedništva Nebojši Medojeviću.

Član predsjedništva DF a Andrija Mandić pitaće premijera Duška Markovića da li je radio procjenu rizika po ukupnu bezbjednost “zbog državnog terora vlasti nad Frontom” i sagledao koje posljedice mogu nastupiti zbog toga.

Poslanici Fronta će ministrima pravde, odbrane i unutrašnjih poslova Zoranu Pažinu, Predragu Boškoviću i Mevludinu Nuhodžiću postaviti 33 poslanička pitanja. Oni će, između ostalog, Nuhodžića pitati ko je 24. oktobra 2015. naredio razbijanje demonstracija ispred parlamenta i da li je ispitao zloupotrebu službenog položaja policijskih funkcionera tokom izbornog dana. Nuhodžića će pitati i za broj registrovanih četničkih pokreta u Crnoj Gori, te na osnovu kojih procjena bezbjednosti su oduzeti pasoši Mandiću i Milanu Kneževiću.

“Molimo vas da nam kažete šta je bila tema tajnog sastanka vas, SDT Milivoja Katnića i Azre Jasavić, u vašem kabinetu, na dan izbora”, navodi se u pitanju Branke Bošnjak ministru pravde.

Pažina će, između ostalog, pitati i u kojoj su fazi ustavne promjene koje se odnose na sistematsku promjenu pozicije tužilaštva, a koje su “najavljene na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost”.

Poslanici DF-a pitaće Boškovića na osnovu kojih podataka vojne obavještajne službe i ANB je bivša ministarka Milica Pejanović Đurišić obavijestila NATO da ne raspolaže informacijama o državnom udaru.

Boškovića će pitati i da li po novom Zakonu o vojsci ministar dobija pravo da njome komanduje, te zbog čega su iz vojske otpuštena 22 vojnika.

Protestni marš večeras u Podgorici

Poslanik DF-a Slaven Radunović najavio je da će večeras protestnim maršom biti obilježene dvije godine od protesta 24. oktobra 2015. godine. On je na skup pozvao i ostale političke partije. Protestni marš zamišljen je tako da se, kako je kazao, prilikom obilaska ulica koje je obilježila policijska tortura, okupljenima obrate građani koji su žrtve i svjedoci svega što se tih dana dešavalo.

Protestni marš počeće okupljanjem u 19 sati kod spomenika kralju Nikoli preko puta Skupštine Crne Gore.

“24. oktobar ne samo što je bitan dan da nas sve podsjeti na užasnu torturu koju smo preživjeli od vlasti u Crnoj Gori, već je to i jedna opomena da takvo nešto ne smije nikad više da se desi“, kazao je Radunović, upozoravajući da su mnogi ostali nekažnjeni.

“Samom činjenicom da nije kažnjavao batinaše, režim je poslao poruku da ima možda namjeru opet nekad da se bavi sličnim zlodjelom”, kazao je Radunović.

Bonus video: