Matarela: Predlog mandatara važan i za bilateralne odnose

Đukanović je rekao kako je uvjeren da naš region ne može postati stabilniji i dostići evropski nivo razvoja bez dalje ubrzane integracije do koje se stiže uz ostvarene reforme, ali i snažniji podsticaj Brisela u čemu bi Italija mogla predstavljati najubjedljivijeg i zastupnika interesa Zapadnog Balkana

7109 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović sastao se danas u Rimu sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom, koji je kazao da je vijest o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore važna i za bilateralne odnose i kontekst u kojem se oni razvijaju.

Đukanovića je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ispred palate Kvirinale pozdravila vojna garda, nakon čega je uslijedio razgovor dvojice predsjednika i dvije delegacije.

"Predsjednik je uz zahvalnost za susret u vanrednim okolnostima, čestitao Matareli reizbor na dužnost predsjednika, visoko cijeneći prijateljske, povjerljive i sadržaje odnose dvije susjedne zemlje čijem frekventnom političkom dijalogu poseban pečat daju i susreti dvojice Predsjednika. On je uz podsjećanje na emancipatorski put Crne Gore od obnove nezavisnosti informisao predsjednika Italije o danas saopštenom predlogu mandatara za sastav Vlade koja bi kao glavni zadatak imala obnovu potrebne dinamike pregovaračkog procesa", navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao kako je uvjeren da naš region ne može postati stabilniji i dostići evropski nivo razvoja bez dalje ubrzane integracije do koje se stiže uz ostvarene reforme, ali i snažniji podsticaj Brisela u čemu bi Italija mogla predstavljati najubjedljivijeg i zastupnika interesa Zapadnog Balkana.

đukanović rim
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini naglasio je da je važno" da smo svi zajedno u Evropi pokazali odlučnost i savezništvo" u odnosu na krizu u kojoj se vodi borba za evropske vrijednosti i evropsku bezbjednost, ističući da je Crna Gora veoma "čisto i postojano" opredjeljenja da bude promoter tih vrijednosti u regionu i dio civilizacijskog kruga savremene Evrope.

Predsjednik je posebno visoko ocijenio bilateralne odnose Crne Gore sa svojim najrazvijenijim susjedom, koji može "puno da ponudi svijetu, tako i Crnoj Gori". Uz zadovoljstvo saradnjom u oblasti odbrane, bezbjednosti i pravosuđa zahvalio je za podršku edukaciji naših oficira i stipendiranje mladih ljudi iz Crne Gore.

Matarela je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, izrazio lično veliko zadovoljstvo da ugosti predsjednika Crne Gore u Rimu što je još jedna potvrda velikog prijateljstva dvije zemlje i u zahvalnost za čestitke na ponovnom izboru kazao da mu ta pozicija sada dopušta da nastave zajedno da grade odnose prijateljstva. Urađeno je veoma mnogo, kazao je Matarela, a posebno je ponosan na izuzetno važan poduhvat postavljanja podmorskog kabla, ali i saradnju u brojnim drugim oblastima.

"Kazao je da mu je drago što je Predsjednik dao predlog za mandatara kako bi u Crnoj Gori imali Vladu, cijeneći to kao važnu vijest i za bilateralne odnose i kontekst u kojem se oni razvijaju. U opštoj polarizaciji odnosa kojoj je teško odoljeti, naš je zadatak da radimo na nalaženju zajedničkih tačaka, ističući značaj činjenice što je Crna Gora članica NATO, što se ovih dana potvrdilo kao jako važno. Predsjednik Italije je iskazao apslolutnu podršku njegove zemlje za ulazak ZB u EU, ističući da su još odlučniji i spremniji u tome, jer je to u interesu prevazilaženja starih sukoba i čitavog evropskog kontinenta. Na toj liniji očekuje ubrzanje reformi i procesa pregovora u Crnoj Gori, što će stimulisati i druge zemlje ZB. Uz poruku da možemo računati na jasnu podršku Italije, kazao je da visoko cijene što je Crna Gora dio kompaktnog odgovora Evrope i NATO u odnosu na situaciju u Ukrajini. Ovo je težak momenat i veliki izazov za kontinent, neprihvatljiv za današnje vrijeme, kazao je Matarela ističući da treba odbiti izazove i konkretno raditi na perspektivi integracije ZB u EU", dodaje se u saopštenju.

Đukanović i Matarela iskazali su zajednički osjećaj visokog poštovanja za istorijske veze Crne Gore i Italije kojima je poseban pečat dala kraljica Jelena Savojska. Matarela se sa zadovoljstvom odazvao pozivu Đukanovića da dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Đukanović je iz Rima otputovao u zvaničnu posjetu San Marinu.

Bonus video: