Šehović se sastao sa Milerom: Potrebno je što prije prekinuti paralizu sistema u Crnoj Gori

Navodi se da je ambasador Austrije naglasio da se promjene na političkoj sceni, uključjući parlamentarne, dešavaju svuda, te da rad institucija treba da prati ta dešavanja

2039 pregleda 26 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehovića sastao se sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom i tom prilikom, kako je saopštio Medijski tim ove stranke, "zaključeno je da je potrebno što prije prekinuti paralizu sistema u Crnoj Gori".

"Uključujući blokadu rada Skupštine, budući da se blokadom rada institucija svaki problem samo usložnjava", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Šehović dodao da će se, ako Demokratski front ne odblokira Parlament, naći način da se izađe iz pozicije u kojoj jedna politička grupacija drži u zarobljeništvu cijeli zakonodavni dom, zarad ispunjenja svojih političkih ciljeva.

Dodaju da je Miler naglasio da se promjene na političkoj sceni, uključjući parlamentarne, dešavaju svuda, te da rad institucija treba da prati ta dešavanja. On je takođe rekao da je optimista po pitanju nalaženja kompromisa kojim bi se deblokirao rad u mnogim djelovima javnog sektora.

U saopštenju se navodi i da je Šehović istakao da se nakon prethodne vlade Crna Gora suočila sa jednom od najvećih kriza od uvođenja višestranačkog sistema, u kojoj je blokirana i zakonodavna i izvršna i sudska vlast.

Izbori su, kako je rekao, najčistije rješenje, ali da su, budući da je njih potrebno pripremiti, Socijaldemokrate od početka bile spremne i na druge opcije, uključujući manjinsku vladu, koja bi morala biti okupljena oko jasne političke i programske platforme, sa jasnim evropskim i evroatlantskim opredjeljenjem. Šehović je rekao da je, ako se postigne saglasnost evropske vrijednosne većine, tu vladu potrebno formirati u najskorijem roku, zarad društvene i političke stabilnosti, a posebno imajući u vidu potencijalne bezbjednosne izazove koji mogu nastati nakon dešavanja u Ukrajini, piše u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je državu što prije potrebno vratiti na stabilan i proevropski spoljni kurs, kakav bi trebalo da ima zemlja kandidat za EU članstvo i članica NATO-a", zakljuju iz Medijskog tima SD.

Bonus video: