sjednica glavnog odbora u nedjelju ili ponedjeljak

Joković: Ako bi u vladi bili SD, SDP ili DPS, teško da bi SNP prihvatio da bude u njoj

"Od juče imamo mandatara, gospodina Dritana Abazovića i u razgovoru sa njim i organima partije mi ćemo donijeti odluku. SNP će razgovarati sa Abazovićem kao budućim mandatarom", rekao je lider te partije

51305 pregleda 393 reakcija 166 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.03.2022. 23:55h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da će sjednica Glavnog odbora te stranke, na kojoj će se donijeti konačna odluka o učešću u manjinskoj vladi, održati u nedjelju ili najkasnije u ponedjeljak.

Joković je, upitan da li će biti potpredsjednik manjinske vlade, kazao da ne može dati precizan odgovor.

"Od juče imamo mandatara, gospodina Dritana Abazovića i u razgovoru sa njim i organima partije mi ćemo donijeti odluku. SNP će razgovarati sa Abazovićem kao budućim mandatarom", rekao je Joković u gostovanju na Adrija televiziji.

Ranije danas, Joković je rekao da je teško da bi SNP prihvatio da bude u vladi, ukoliko bi u njoj bile bile Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) ili Demokratska partija socijalista (DPS).

Joković je rekao da je to jedan od zahtjeva SNP-a jer su, kako je kazao, SDP i SD poražene partije na prošlim izborima.

On je naveo da takva vlada ne bi bila manjinska, već bi predstavljala promjenu volje građana.

Prema njegovim riječima, od skraćenja mandata vladi Zdravka Krivokapića proteže se pitanje da li će SNP biti dio manjinske vlade.

Kako je kazao, za SNP je ključno šta će ta vlada da uradi, da li će da napravi iskorake, koji su najbitniji za programske ciljeve SNP-a.

“Mnogo manje je bitno da li će SNP biti dio te vlade. Suština je da Crna Gora ne može da čeka. Crnoj Gori su potrebne sveobuhvatne reforme”, rekao je Joković.

On je kazao da, za tu partiju, neka od ključnih pitanja predstavljaju potpisivanje Temeljnog ugovora, popis stanovništva, prečišćavanje biračkog spiska, izbori u jednom danu, borba protiv kriminala i korupcije kao i Zakon o porijeklu imovine.

To su, kako je poručio, pitanja koja bi doprinijela odluci Glavnog odbora SNP-a da li će biti dio naredne vlade.

“Mislimo da će u ova naredna dva, tri, četiri dana odluka, što se tiče Glavnog odbora i SNP-a, biti donijeta”, rekao je Joković ranije danas, upitan kada će biti održan Glavni odbor te paritje.

On je kazao da nije ključno što će pripasti SNP-u već, kako je rekao, Crnoj Gori.

Prema riječima Jokovića, bilo je za očekivati da će Abazović dobiti mandat za sastav vlade.

“Vjerujem, da će to biti iskorak i da ta vlada, da li u njoj participirao SNP ili ne, može napraviti mnogo toga”, naveo je Joković.

On je poručio da se ne slaže sa onima koji, kako je kazao, a priori osuđuju sve što se desilo.

“I kad neki najviše osuđuju možda tada se naprave najbolje stvari za Crnu Goru”, dodao je Joković.

On je, upitan može li se naći izlaz iz trenutne blokade parlamenta, rekao je da misli da mora postojati uvijek način za izlazak iz krize.

“A šta ako se nikad ne može dogovoriti dosadašnja parlamentarna većina? Znači li to da nikad ne možemo održati Skupštinu?”, pitao je Joković.

On je poručio da ta logika “nije baš najbolja” , dodajući da se mora pronaći bolji mehanizam.

“Zamolio bih sve da gledamo šta je trenutni i dugoročni interes Crne Gore i da se ostavimo sitnih političkih nadgovornjavanja koja su nas i dovela u ovu situaciju”, poručio je Joković.