Đukanović odlikovan ordenom Viteza velikog krsta

Kapetan regent Francesko Musoni je kazao da im predstavlja veliku čast da uruče odlikovanje Đukanoviću za njegova postignuća i da je odluku donio i Parlament San Marina

19075 pregleda 110 reakcija 50 komentar(a)
Sa dodjele odlikovanja, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa dodjele odlikovanja, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 04.03.2022. 17:28h

Kapetani regenti San Marina odlikovali su danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ordenom Viteza velikog krsta, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

"Ovo je orden najvišeg ranga i dodjeljuje se za političke, umjetničke i naučne zasluge. Najviši stepen, Vitez velikog krsta, dodjeljuje se šefovima država, članovima vladarskih porodica, visokim državnim funkcionerima, a u posebnim slučajevima i onima koji su dali poseban doprinos San Marinu", ističe se u saopštenju.

Kapetan regent Francesko Musoni je kazao da im predstavlja veliku čast da uruče odlikovanje Đukanoviću za njegova postignuća i da je odluku donio i Parlament San Marina.

"Uručivanjem odlikovanja predsjednik Đukanović postaje dio reda San Marina, malog broja predsjednika koji imaju ovo priznanje, kazao je Musoni.

"Vitezom velikog krsta odlikovani su: Vitorio Emanuele III°, kardinal Paćelli - papa Pio XII, Luiđi Ćibrario, Gaspare Finali, dok je u novijoj istoriji ovo odlikovanje dobio aktuelni italijanski predsjednik Serđo Matarela", zaključuje se u saopštenju.

Đukanović se zahvalio na visokom državnom odlikovanju koje mu je dodijeljeno.

"Kao što sam kazao, doživljavam ga i prihvatam kao znak posebne privrženost i pažnje koje San Marinu pridaje odnosima sa Crnom Gorom i iskrene želje da sa nama nastavite da gradite odnose prijateljstva i partnerstva. Želim da vas uvjerim da ćete u tome u Crnoj Gori imati pouzdanog i posvećenog prijatelja i partnera".

Predsjednik Crne Gore je naveo i da mu je zadovoljstvo biti u prvoj zvaničnoj posjeti San Marinu.

"Hvala vam na gostoprimstvu i počastima koje ste ukazali Crnoj Gori i meni lično. Ovo je prva posjeta jednog crnogorskog predsjednika San Marinu, što daje poseban pečat i simboliku današnjem susretu. Uskoro će biti tačno 15 godina od kada su naše dvije zemlje, 2007. godine, uspostavile diplomatske odnose. Posjeta San Marinu je potvrda prijateljstva, posvećenosti i otvorenosti Crne Gore da njeguje i produbljuje odnose pune saradnje i razumijevanja i snaži naše međudržavne veze".

Đukanović je naveo da Crna Gora drži do očuvanja kontinuiteta i unapređenja saradnje malih evropskih država.

"Uvjereni smo da bez obzira na veličinu, a naročito danas u izuzetno kompleksnim i promijenjenim geopolitičkim odnosima, male zemlje imaju posebnu odgovornost da sopstvenim primjerom i uzajamnom podrškom podstiču i promovišu dijalog, jednakost i međusobno poštovanje u međunarodnim odnosima. Zato i danas, na temeljima dobrih iskustava saradnje na parlamentarnom planu, u oblastima zdravlja, kulture, umjetnosti i sporta, želim posebno da afirmišem opredijeljenost Crne Gore da zajedno sa San Marinom nastavi da podržava i kreira nove forme saradnje i komunikacije koji će obogaćivati prostor i mjesto malih zemalja na širem evropskom horizontu".

U saopštenju kabineta predsjednika se navodi da je Đukanović rekao da raduje što su prepoznati potencijali za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu.

"Sporazum evropskih privrednih komora malih zemalja u cilju promocije investicione, trgovinske i kulturne saradnje, koji je potpisan 29. maja 2019. godine u Crnoj Gori, usljed pandemije koronavirusa nije imao realnu priliku da pruži neophodan podsticaj i dovede do vidljivijeg poboljšanja na bilateralnoj ravni. Vjerujem da će očekivani izlazak iz pandemije, i naročito današnja posjeta, označiti i početak novog razdoblja ekonomskih, uz tradicionalno prijateljske političke odnose. Zajedničko pripadništvo mediteranskom kulturnom i istorijskom krugu pruža prostor za širenje saradnje na planu kulture i umjetnosti. Puno toga iz bogate istorije i tradicije naših zemalja, puno sličnosti i raznolikosti, čeka da bude otkriveno. Vjerujem da prepoznajemo ogroman prostor za dinamiziranje kontakata i veza, i na bilateralnom i multilateralnom planu, a da posebnu pažnju treba da posvetimo regionalnim inicijativama. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi jedan su od od stubova vanjske politike Crne Gore. U tome posebnu pažnju pridajemo jadransko-jonskom i mediteranskom regionu. Stoga se posebno radujemo nedavnom pristupanju San Marina Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju", navodi se u saopštenju.

Položio vijenac na spomenik dobrovoljcima

Đukanović je, na kraju zvanične posjete San Marinu, položio vijenac na spomenik dobrovoljcima (Ara dei Volontari).

Bonus video: