Radunović: Jasno je da Ibrahimović namjerava da zakaže sjednicu

"GP URA je proklizao i prihvata dobrobiti Mila Đukanovića. Tako neće moći. Vrlo brzo će doći odgovor od DF-a, a vi ćete ga prepoznati. Biće u skladu s Poslovnikom i propisima. Neće Bulajić napraviti ništa suprotno proceduri", kazao je poslanik DF-a

23294 pregleda 229 reakcija 39 komentar(a)
Radunović, Foto: Nikola Dragaš
Radunović, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 04.03.2022. 16:17h

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, kazao je danas da je tražio sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine zbog posljednjih događaja - davanja mandata za sastav vlade lideru Građanskog pokreta (GP) URA Dritanu Abazoviću i najave da, kako je kazao, nova većina planira "neku vrstu puča u Skupštini", tako što će potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka - BS) "preuzeti predsjedavanje parlamentom na silu".

"Čuli ste da predsjedavajući može da bude samo potpredsjednik iz najvećeg poslaničkog kluba. Sazvana je sjednica Kolegijuma da bismo vidjeli da li je Ibrahimović spreman na takve korake, da bismo mi bili spremni na neke druge. Imamo rješenje za sve, pa i za ovaj slučaj. Uvjeren sam da su već krenuli u realizaciju scenarija i da protivno zakonima i Poslovniku Skupštine krenu u tu vrstu puča. Žao mi je što na tom prvom koraku u formiranju vlade koju zagovaraju vidi da u prvom dodiru s Demokratskom partijom socijalista (DPS) prihvataju način funkcionisanja DPS-a. GP URA je proklizao i prihvata dobrobiti (lidera DPS-a) Mila Đukanovića. Tako neće moći. Vrlo brzo će doći odgovor DF-a, a vi ćete ga prepoznati. Biće u skladu s Poslovnikom i propisima. Neće Bulajić napraviti ništa suprotno proceduri", kazao je Radunović.

Kazao je da je Ibrahimović na Kolegijumu "pokazao da je uvrijeđen" što su ga pitali da li je spreman da zakaže sjednicu parlamenta.

"Iz takvog odgovora jasno mi je da je krenuo tim putem."

Govoreći o potencijalnom spajanju poslaničkih klubova DPS-a i BS-a, kako bi Ibrahimović kao potpredsjednik iz kluba s najvećim brojem poslanika zakazao sjednicu, Radunović je naveo da tu ima više problema.

"Ibrahimović je izabran ispred manjina, i kad bi se spojio s DPS-om, izgubio bi to svojstvo. Propisi kažu da u klubu mogu biti predstavnici jedne partije ili partija koje su bile na istoj izbornoj listi. Za spajanje je potreban i dopis predsjdavajućem koji to mora da konststuje na prvoj sjednici, koju on mora zakazati", rekao je Radunović.

Govoreći o formiranju nove vlade, poslanik DF-a je rekao da je obrazloženje predsjednika Mila Đukanovića o mandataru bilo uopšteno i da bi bilo logičnije da su vidjeli potpise podrške Abazoviću da formira kabinet.

"Đukanoviću je samo bilo bitno da eliminiše mogućnost da DF i još neke stranke ne budu u poziciji da vrše dominantan uticaj na vladu", dodao je.

Bonus video: