Mijuško Bajagić (ni)je za penziju

Najdugovječniji predsjednik opštine u Crnoj Gori potvrdio da je napunio 67 godina, ali kaže da zakonima nije predviđena starosna granica...

56609 pregleda 213 reakcija 69 komentar(a)
Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

Upravna inspekcija trebalo bi da utvrdi da li prvi čovjek Plužina Mijuško Bajagić, najdugovječniji predsjednik neke opštine u Crnoj Gori, mora da se penzioniše po sili zakona.

Postupak je pokrenut nakon što je navodno građanin Plužina uputio dopis ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić, Upravnoj inspekciji i medijima, u kojem piše da je Bajagić stekao je uslov za penziju 4. februara kada je napunio 67 godina, ali da, “prema najavama iz lokalne uprave, nema namjeru da ide u penziju”.

Bajagić (SNP) je na čelu lokalne uprave od 1998. godine.

”Prije par godina u Crnoj Gori je bila slična situacija kada je tadašnji predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, podnio zahtjev Ustavnom sudu i tada je nedvosmisleno utvrđeno da predsjednik opštine ne može obavljati funkciju nakon navršenih 67 godina. Tražim od vas da izvršite kontrolu i utvrdite da li je došlo do kršenja propisa i da li Mijuško Bajagić može da obavlja funkciju i dalje. U slučaju da mandat predsjedniku prestaje sa navršenih 67 godina, treba ispitati i da li je došlo do zloupotrebe sredstva Opštine Plužine na način da je Bajagiću isplaćena zarada za februar kada nije mogao da bude u radnom odnosu”, navodi se u dopisu “građanina Plužina” koji se nije potpisao.

Bajagić je kazao “Vijestima” da je tačno da je napunio 67 godina i da je o tome obavijestio Skupštinu Opštinu (SO) koja će postupiti po rješenju koje donese Upravna inspekcija.

”Dobili smo dopis od upravnog inspektora i poslali mu sve potrebne papire koje je tražio. Kada donese rješenje, zakonska obaveza Skupštine opštine je da postupi po tome, a neka nadležni utvrde da li sam ili nijesam primio platu za februar. Imamo mišljenje Ministarstva javne uprave da izbor predsjednika Opštine i SO podliježe Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Zakonu o lokalnoj samoupravi, a nigdje u tim zakonima ne nigdje postoji starosna odrednica”, kazao je Bajagić.

Istakao je da Crnoj Gori postoje i predsjednici opština koji su stariji od njega, ne precizirajući o kome je riječ.

”Zakon o radu tretira zaposlene koji se prijavljuju po konkursu, a funkcija predsjednika Opštine i SO je izborna i ne podliježe tom zakonu”, kazao je Bajagić.

Bonus video: