"tumačenje narodne volje dokaz političke nepismenosti"

Perović: SNP će biti brana smanjenja uticaja DPS-a

Ovu vladu, prema njegovom mišljenju, treba da podrže svi zavisno od tačke dnevnog reda. "Tako će se napraviti balans i da dominantni uticaj na to ima DPS"

24725 pregleda 230 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Socijalistička narodna partija biće najbolja brana smanjenja uticaja Demokratske partije socijalista u manjinskoj vladi, smatra građanski aktivista Džemal Perović.

On je u jutarnjem programu na TVCG kazao da je tumačenje narodne volje dokaz političke nepismenosti.

Smatra da je srećna okolnost što se formiranje manjinske vlade ne prepušta Crnoj Gori, već je međunarodna zajednica malo zainteresovanija za Balkan u ovom trenutku.

"Međunarodna zajednica je prepoznala to da ne može jedan balkanski Lukašenko da vlada 35, 40 godina i srećna je okolnost da je sadašnji mandatar mlad, nekorumpiran čovjek, koji preuzima veliki rizik na sebe", kazao je on.

Ovu vladu, prema njegovom mišljenju, treba da podrže svi zavisno od tačke dnevnog reda. "Tako će se napraviti balans i da dominantni uticaj na to ima DPS".

Ono što je po njegovom mišljenju problematično je što građani ne znaju šta ih čeka.

“Moramo imati neku mapu puta. Svi ti akteri moraju komunicirati sa građanima”, kazao je on.

Svaki nerazumljiv potez oponenata bivše vlasti, rezultat je 30-godišnje vladavine DPS-a, smatra on.

“Koja je njih oblikovala prema svojim interesima, koja je čak kriva što su partije postale svojevrsna preduzeća, koje misle samo o svojim interesima”, kazao je on.

Tumačiti narodnu volju dokaz je, kako dodaje, političke nepismenosti.

“Da je neko izdao narodnu volju imalo bi logike da su sve tri pobjedničke liste izašle kao jedinstvena opozicija, kao u Srbiji prije 5. oktobra. Sa jedinstvene liste, onda niko ne zna ko je za koga glasao, već su glasali za sve. E onda, ako neko od tih subjekata teži da promijeni stranu onda je to izdaja izborne volje”, objašnjava Perović.

Smatra da parlamentarna večina nije mogla sjesti za isti sto Ulcinju, što ukazuje na to da nijesu imali jedinstvenu želju da demontiraju monopolistički sistem koji je “ojadio” Crnu Goru.

Za njega je poražavajuće to što je nova Vlada nastavila stopama prethodne kada je riječ o nepotizmu, i po insistiranju na onome što su njihove ideje, a proklamovali su pomirenje.

Smatra da je građanin koji je osjetio nepravdu izgubljen.

"Dvije poličke partije koje pretenduju da prave proteste ne mogu organizovati zajedničke proteste. tu je očigledno da se radi o pripremi za neke političke izbore, možda ove u Beranama ili neke buduće i uvijek gledajući samo uskopartijske interese", kazao je on.

Ističe da je bio podržavalac smjenjivosti vlasti i mandatara Zdravka Krivokapića koji se deklarisao kao vjernik.

"Ali ne u smislu da se potencira nešto što nije tačno, a to je da su litije pobijedile režim. Nijesu Crnogorci i Srbi i svi pravoslavci preko noći postali veliki vjernici. U pitanju je nepravda, jedna u nizu, koju su podržali i ljudi koji nijesu pravoslavci. sada neko tumači narodnu volju tako što je pobijedila crkva, zaista je jedna zabluda koja ide na ruku onima koji su pobijeđeni, a koji ustvari nijesu ni okrnjeni", kazao je on.

Dodaje da za mnoge "tajkune koji su opljačkali građane, pa kupovali glasove, i nosioce vlasti. To je dovelo državu u ovu situaciju".

"Sada, nakon tranzicije, potezanje nacionalnih i vjerskih pitanja vodi nas dalje od demokratskog i pravednijeg društva", istakao je Perović.