Prirodno je biti na spisku "neprijatelja"

Podrškom restriktivnim mjerama EU protiv Rusije Crna Gora pokazuje spoljno-političku principijelnost i odlučnost da sa partnerima iz međunarodne zajednice doprinese ponovnom uspostavljanju mira u Evropi, navode iz MVP

21012 pregleda 317 reakcija 62 komentar(a)
Dijelimo vrijednosne stavove većine međunarodne zajednice: Radulović, Foto: NATO F.garrido-ramirez
Dijelimo vrijednosne stavove većine međunarodne zajednice: Radulović, Foto: NATO F.garrido-ramirez

Podrškom restriktivnim mjerama Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, Crna Gora pokazuje spoljno-političku principijelnost i odlučnost da sa partnerima iz međunarodne zajednice doprinese ponovnom uspostavljanju mira u Evropi.

To je stav Ministarstva vanjskih poslova (MVP) koje su Vijesti pitale o političkim posljedicama odluke Moskve da se Crna Gora nađe na listi neprijateljskih država. Vlada Ruske Federacije je prije dva dana objavila spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je “Vijestima” da Crna Gora kao članica NATO i učesnik pregovora sa EU ima obavezu da u potpunosti usklađuje svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku sa evroatlantskim partnerima.

On je naglasio da je u novim okolnostima izazvanim ruskom agresijom na suverenu Ukrajinu ta obaveza još i veća, budući da se ne radi primarno o političkoj i integracionoj obavezi, već prije svega o elementarno etičkom odnosu prema činu brutalne agresije.

Vujović
Vujovićfoto: Savo PRELEVIC

”Zato je prirodna pozicija Crne Gore što se nalazi među zemljama koje su osudile agresiju, a odluka Rusije o stavljanju na spisak neprijateljskih država je stvar te države, čiji režim je očigledno pogubio vezu sa realnošću što će nažalost skupo koštati i same građane Rusije”, ocijenio je Vujović.

Crna Gora se nedavno pridružila svim sankcijama koje je EU usvojila protiv Rusije, u najavi je i zabrana emitovanja dva ruska medija u Crnoj Gori a u petak je protjeran diplomata Moskve jer je, kako je objavljeno iz MVP, prekršio pravila Bečke konvencije.

U odgovoru MVP se objašnjava da se Crna Gora u stavu Moskve posmatra, kako je navedeno, kao dio međunarodne zajednice na koju je usmjerena ova odluka.

”Podsjećamo da je Crna Gora, usaglašavajući se sa spoljnom politikom Evropske unije i dijeleći vrijednosne stavove većine zemalja međunarodne zajednice, osudila ratna dejstva ruskih snaga u Ukrajini, pridruživši se pozivima RF da odmah prestane sa vojnim napadima i da povuče svoje snage.

Takođe restriktivnim mjerama EU u odnosu na Rusiju, kojima se naša država pridružila, pogođeni su politički, ekonomski i lični interesi aktivnih učesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Navedenim odlukama, pokazujemo svoju principijelnost u vođenju spoljne politike, kao i riješenost da, sa ostalim partnerima i širokim spektrom država međunarodne zajednice, damo doprinos ponovnom uspostavljanju mira u Evropi”, navodi MVP.

Oni podsjećaju i da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija na Specijalnoj sjednici, sazvanoj na zahtjev Savjeta bezbjednosti UN, potvrdila globalnu osudu ruske agresije na suverenu i nezavisnu državu. Tom prilikom, ovako se izjasnila 141 država, dok su uz Rusiju stale samo Sjeverna Koreja, Eritreja, Sirija i Bjelorusija.

Vujović: Ruski režim nasuprot cijelom demokratskom svijetu

”Ko danas ima imalo savjesti i osjećaja pravičnosti ne može da ostane nijem na svakodnevna razaranja ukrajinskih gradova, granatiranja civilnih objekata, ubijanja civila među kojima i djece, stvaranja izbjegličkih konvoja – jednom rječju pokušaja uništavanja čitave jedne države i jednog naroda”, kazao je Ivan Vujović.

On je istakao da se ruski režim “danas, nažalost, nalazi nasuprot cijelom demokratskom i slobodarskom svijetu koji je osudio njegovu agresivnu politiku. Vujović navodi da su sankcije koje su joj uvedene “potpuno opravdana mjera spram terora koji svakodnevno prolaze građani Ukrajine”.

Bonus video: