Lajčak: Brisel ima velika očekivanja od nove vlade

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak je kazao da Crna Gora može da računa na njegovu podršku, te da mu je drago da neke EU zemlje, koje su do sada bile skeptične po pitanju proširenja, nakon dešavanja u Ukrajini, počinju da mijenjanju svoj stav po tom pitanju

21744 pregleda 460 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao je da Brisel ima velika očekivanja od nove Vlade, a da Crna Gora može da računa na njegovu podršku, te da mu je drago da neke EU zemlje, koje su do sada bile skeptične po pitanju proširenja, nakon dešavanja u Ukrajini, počinju da mijenjanju svoj stav po tom pitanju.

On se danas u Antaliji sastao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, dan uoči Antalijskog diplomatskog foruma, na kojem će, između ostalih govoriti predsjednici Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Volodimir Zelenski.

"Evropska unija treba da pomogne zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu u što skorijem roku, naročito nakon dešavanja u Ukrajini. Informisao sam gospodina Lajčaka da je procec formiranja evropske vlade pri kraju i dobio uvjerenja da je podrška Crnoj Gori zaista snažna. Evropska vlada će sprovesti reforme kako bi što prije odblokirali naš integracioni put", saopštio je Abazović.

Prije zvaničnog susreta, Abazović i Lajčak su imali tête-à-tête razgovor.

Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, Abazović je istakao da se radi o brutalnom kršenju međunarodnog prava i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ukrajinske države.

"Crna Gora kao buduća članica, slijedi spoljnu politiku EU i pridružuje se restriktivnim mjerama koje je EU usvojila protiv RF. Naša intencija je da, kao članica NATO, budemo primjer mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", kazao je potpredsjednik Vlade.

Abazović boravi u Turskoj, gdje će učestovati na Antalijskom diplomatskom forumu, koji se održava od 11. do 13. marta.

Bonus video: