Šehović-Grubišić: Nema trulih kompromisa sa evroatlantskom orijentacijom nove vlade

"Siguran sam da će vam mnogi vaši saveznici i prijatelji snažno pomoći. Očekivanje svih nas jeste da nova Vlada i svi njeni konstituenti imaju jasnu evropsku i evroatlantsku viziju Crne Gore", rekao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić

4796 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Nova Vlada Crne Gore mora imati jasan evropski i evroatlantski karakter i kod njenih konstituenata ne smije postojati ni najmanja dilema oko tih, strateških odrednica, sa kojima nema, niti može biti trulih kompomisa.

To je poručeno na sastanku predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića i ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

Šehović je istakao da je prethodna godina i po dana Vlade Zdravka Krivokapića, u smislu integracija u EU i članstva u NATO, "izgubljena za Crnu Goru".

„Imali smo potpunu stagnaciju na putu EU integracija, dok je povjerenje naših partnera iz NATO saveza u Crnu Goru poljuljano. Mnogo je vremena bespotrebno izgubljeno i smatram da izborom nove Vlade moraju biti stvorene pretpostavke da Crna Gora postane ne samo predvodnica evropskih integracija u regionu, nego i pouzdan partner naših NATO saveznika, posebno u kontekstu povećanih bezbjednosnih rizika na Balkanu kojima nažalost svjedočimo“, rekao je Šehović.

On je istakao da je neophodan što brži izlazak iz društveno-političke krize u kojoj se Crna Gora našla, ali da nova Vlada ne smije biti proizvod trulih kompromisa po svaku cijenu

„Socijaldemokrate su, sve ovo vrijeme, davale maksimalan doprinos postizanju dogovora između političkih subjekata kako bismo došli do kvalifikovane većine neophodne za odblokiranje određenih institucija. Međutim, u jednom trenutku, kada su pređene određene granice, sasvim jasno smo saopštili da nećemo dozvoliti da, po cijenu trulih kompromisa, budu ugroženi vitalni interesi naše države. Naši partneri mogu biti samo oni koji se zalažu za građansku, evropsku, evroatlantsku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru i naš stav je jasan – jedino u Vladi sa takvim programskim odrednicama možemo participirati“, kazao je Šehović.

U saopštenju SD-a se navodi da je Grubišić istakao nužnost uključivosti i dijaloga na političkoj sceni "jer je Crna Gora podijeljeno društvo".

Dodaje se da je naglasio potrebu brze uspostave Vlade, rada Skupštine i svih institucija kako ne bi došlo do prekida lanca opskrbe i kako bi se što brže pomoglo građanima da lakše prebrode ovu tešku ekonomsku krizu.

"Grubišić ne vidi bolji put ni za Crnu Goru niti za cijelo naše okruženje od onog evropskog i evroatlantskog. Izaberite u Vladu najbolje koje imate u Crnoj Gori, uz ekonomiju kao prioritet, možete ubrzati i reforme, a EU će vas onda morati nagraditi ubrzanim putem kako bi Crna Gora ostala predvodnik kolone koja ide prema članstvu u EU i dogledno vrijeme ostvarila članstvo", piše u saopštenju SD-a.

"U tome ćete, uvijek, kao i do sad, imati podršku Hrvatske i mene kao ambasadora u Crnoj Gori. Nova Vlada treba i može napraviti značajne iskorake na putu evropskih integracija kako bi poslala snažnu podršku Evropskoj Uniji da Crna Gora istinski želi da bude njen dio. Siguran sam da će vam mnogi vaši saveznici i prijatelji snažno pomoći. Očekivanje svih nas jeste da nova Vlada i svi njeni konstituenti imaju jasnu evropsku i evroatlantsku viziju Crne Gore", rekao je Grubišić.

Prema njegovim riječima, pred svim političkim subjektima u Crnoj Gori su ozbiljni izazovi, ali je dodao i da očekuje ozbiljan i odgovoran odnos svih partija u cilju izlaska iz krize.

"Očekujem da sve partije pokažu dobru volju i da dođete do najboljeg mogućeg rješenja za vašu zemlju i sve njene građane. Ponavljam da dijalog nema alternativu“, naveo je Grubišić.

"Šehović je, na kraju sastanka, ističući tradicionalno dobre odnose dvije susjedne države, zahvalio Grubišiću na podršci koju Hrvatska daje Crnoj Gori na njenom evropskom putu već duži vremenski period", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: