Od krize preče glasanje u Beranama

Lokalni izbori u fokusu nekih političkih aktera zato što će se na njima testirati odluka SNP-a da bude dio manjinske vlade, kaže Vujović

40436 pregleda 54 reakcija 27 komentar(a)
U proceduri izmjene Zakona o akcizamaPredlog rezolucije o agresiji na Ukrajinu, Predlog carinskog zakona..., Foto: Luka Zeković
U proceduri izmjene Zakona o akcizamaPredlog rezolucije o agresiji na Ukrajinu, Predlog carinskog zakona..., Foto: Luka Zeković

Iako je Crna Gora u političkoj i ekonomskoj krizi, čije posljedice djelimično mogu biti umanjene radom Skupštine, sjednice parlamenta nema na vidiku jer partije, umjesto da rješavaju državne i probleme građana, polažu karte na ishod i posljedice predstojećih lokalnih izbora u Beranama.

Odlukom predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića (Demokratski front - DF) da zbog partijskih interesa, do daljeg ne zakazuje sjednicu, onemogućeno je, između ostalog, ispunjavanje međunarodnih obaveza države, izbor nove vlade, a posebno smanjenje akciza na gorivo, zbog čijeg je značajnog poskupljenja došlo do rasta cijena nekih roba i usluga.

Istovremeno, Bulajićeve kolege iz DF-a polažu sve karte na beranske izbore (zakazane za 27. mart), poručujući da će se Socijalistička narodna partija (SNP), koja je u ponedjeljak donijela odluku da uđe u manjinsku vladu, suočiti s posljedicama svojih poteza.

”Moram da konstatujem da će već na prvim narednim izborima u Beranama, SNP biti suočen sa surovom realnošću koja ih očekuje”, kazao je Portalu RTCG šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović.

U skupštinskoj proceduri su, osim izmjena Zakona o akcizama, i Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Predlog carinskog zakona i izmjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

Sjedica Skupštine vjerovatno će biti zakazana tek krajem mjeseca, nakon izbora u Beranama i Ulcinju - iako je parlament u redovnom zasjedanju od 1. marta, potvrdio je sagovornik “Vijesti”.

Beranskim izborima u potpunosti su se okrenule i Demokrate Alekse Bečića, koje su nakon odluke SNP-a saopštile da će se partiji Vladimira Jokovića u tom gradu “spustiti zavjesa na predstavu koju je odigravala širom Crne Gore”.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović, kazao je “Vijestima” da su lokalni izbori na sjeveru države u fokusu nekih političkih aktera zato što će se na njima testirati odluka SNP-a da bude dio manjinske vlade.

On navodi da se ne postavlja pitanje da li će oni koji su trenutno na vlasti u tom gradu imati i dalje natpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu, već kako će partije podijeliti mandate s obzirom na međupartijske sukobe na državnom nivou.

SNP može i dobiti i izgubiti birače: Vujović
SNP može i dobiti i izgubiti birače: Vujovićfoto: Luka Zekovic

”Tu, prije svega, mislim na DF, Demokrate i SNP. SNP ima snažnu podršku u Beranama - makar je imao - pa je pitanje kako će se, zbog njihove odluke da podrže formiranje manjinske vlasti i reakcija njihovih nekadašnjih partnera, to odraziti na rezultate izbora. Demokrate su pokazale najveću ambiciju da oduzmu dio njihovog biračkog tijela. Pitanje je i kako će lista ‘Berane sad’, koju podržavaju odlazeći premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić, uticati na rejting SNP-a. Ta platforma doživljava najznačajniji uspon, iako još nije formirana kao partija. Vidjećemo da li će se nastaviti trend njenog rasta i kako će uticati na raspodjelu podrške unutar prosrpskog bloka”, ističe Vujović.

SNP će na predstojećim izborima, prvi put nakon osam godina, nastupiti samostalno.

Ta stranka je 2014. godine, u koaliciji s DF-om (“Zdravo Berane”) srušila Demokratske partiju socijalista (DPS).

Isti savez je, pojačan Demokratama, trijumfovao i 2018.

Poslanica SNP-a i odbornica u Beranama, Milosava Paunović, kazala je “Vijestima” da je njena stranka spremna za izbore i da očekuje dobar rezultat.

"Članovi SNP-a u Beranama dobro znaju ko je kakav u ovom gradu i znaće da cijene sve dosadašnje rezultate, a znaće i koja će od ponuđenih lista u narednom mandatu moći da ostvari najviše", saopštila je Paunović.

Komentarišući kampanju koju protiv SNP-a vode druge partije, ona navodi da to predstavlja nekorektan odnos, jer, kako kaže, SNP nije bio remetilački faktor nijednog procesa. “To se radi iz partijske koristi. Ali, lokalni izbori su kao i svaki drugi. Borba za fotelje traje, a poslije izbora ćemo sjesti svi za isti sto”, naglašava ona.

Vujović objašnjava da je za SNP loše što sad ima vrlo malo vremena da približi biračima odluku o ulasku u manjinski aranžman. Dodatni problem je, kaže, što se Jokovićeva partija suočava s oštrom kampanjom Demokrata.

”One imaju najveći intreres da ruše rejting SNP-a, jer su nastali iz SNP-a. Čak i da se SNP predomisli i ne odluči da bude dio manjinske vlade, odnosi između tih nekoliko stranaka su toliko narušeni da se postavlja pitanje kako da kvalitetno sarađuju na bilo kojem nivou. Podrška manjinskoj vladi otvara za SNP šanse da privuče dio onih koji su napustili partiju. S druge strane, oštrina kampanje Demokrata - i nešto manje DF-a - može dovesti do toga da oni radikalniji, koji su podržavali SNP prije svega zato što je partija prosrpske orijentacije, odu od njih. Dakle, može se desiti da SNP dobije nove birače, ali i da mu odu postojeći”, objašnjava sagovornik.

Za učešće na lokalnim izborima u Beranama, koji će biti održani 27. marta, potvrđeno je osam izbornih lista, koje će se boriti za 35 odborničkih mjesta.

Državna izborna komisija (DIK) juče je poništila zbirnu listu za lokalne izbore, nakon što je utvrdila da se jedan kandidat nalazi na dvije liste.

Vujović: Smanjuje se koalicioni potencijal DF-a i Demokrata

Vujović ocjenjuje da je prirodno očekivati da oni koji podržavaju DF i Demokrate budu veoma razočarani i ljuti na SNP zato što je izašao iz vladajuće koalicije “i - bez obzira što to snažno negira - napravio most saradnje s DPS-om”.

”Svi oni koji su u igri za manjinsku vladu - bilo da će je podržavati ili biti dio nje - povećavaju svoj koalicioni kapacitet. Onima koji su ostali izvan tog procesa - DF-u i Demokratama - koalicioni kapacitet se umanjuje. Samim tim će birači u Beranama postaviti pitanje da li žele da podrže SNP, partiju koja ima kapacitet da bude vlast na nacionalnom nivou a ne samo na lokalnom, ili žele i dalje da prihvataju politiku getoiziranja, odnosno da se drže prosrpskog bloka, bez obzira što te stranke neće biti dio struktura na nacionalnom nivou”, podvlači on.

Bonus video: