URA pozvala Bečića i DF da zakažu sjednicu: Smanjimo akcize na gorivo i ukinemo PDV na ulje i brašno

"Umanjenjem akciza, na prosječan rezervoar od 60 litara, svaki građanin Crne Gore bi uštedio čak 15 eura prilikom punjenja goriva, šta u ovakvoj inflacionoj krizi predstavlja - mnogo"

10341 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Građanski pokret URA saopštio je da "opet poziva" lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića i Demokratski front da "obustave blokadu Skupštine, kako bi se ti predlozi o značajnom umanjenju cijena konačno usvojili"

"Nakon što je Vlada juče prihvatila predlog potpredsjednika Građanskog pokreta URA Gorana Đurovića i privremeno ukinula PDV na ulje i brašno, kao i dodatno umanjila akcize za gorivo, u toj partiji opet pozivaju Aleksu Bečića i Demokratski front (DF) da "obustave blokadu Skupštine, kako bi se ti predlozi o značajnom umanjenju cijena konačno usvojili"", navodi se u saopštenju URA.

Dodaju da bez sjednice Skupštine, nema ni ukidanja PDV-a za ulje i brašno, niti umanjenja akciza za gorivo.

"U svjetlu najavljenih cijena goriva, projektovanih nakon zatvaranja berzi, koje ukazuju na to da bi od ponedeljka litar eurodizela i super BMB95 mogao biti oko 1,74 eura, a da će benzin BMB 98 poskupti na čak 1,78 eura po litru, jedino šta političke elite mogu uraditi - jeste da zakažu sjednicu Skupštine, kako bi usvojili predlog umanjenja akciza, čime bi se litar mogao smanjiti za 22 do 26 centi po litru", saopšteno je iz URA.

Dodaju da se o navedenom predlogu može odlučivati samo u Skupštini, što znaju i u Vladi, ali i u parlamentarnim partijama, koje i dalje blokiraju rad državnog Parlamenta i onemogućuju umanjenje rekordnih cijena.

"Umanjenjem akciza, na prosječan rezervoar od 60 litara, svaki građanin Crne Gore bi uštedio čak 15 eura prilikom punjenja goriva, šta u ovakvoj inflacionoj krizi predstavlja - mnogo. Zbog toga ni Bečić, ni njegov koalicioni partner Mandić, nemaju obrazloženja da blokiraju rad Skupštine i otežavaju život čitavoj Crnoj Gori".

Iz URA su odgovorili i na optužbe Demokrata, koje su navele da "URA želi ukinuti dječji dodatak".

"URA je prva politička partija, u posljednjih deset godina, koja je prva inicirala uvođenje dječjeg dodatka - prije nego što su Demokrate uopšte i osnovane. Isto tako, URA je glasala za uvođenje dječjeg dodatka i ne pada nam na pamet da sopstvene uspjehe podređujemo promjenama Vlade ili političkog kursa Demokrata. Dječji dodatak ostaje, a Demokratama bi bolje bilo da se okrenu evropskim vrijednostima, umjesto što se sa DF-om na ulicama bore za sve protiv onog šta EU želi i podržava.

Iz URA su poručii i "odlazećem" ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću da "ne brine za mandatara Dritana Abazovića, koji je posljednje mjesece uložio u rješavanje najvažnijeg Gordijevog čvora - političke krize u Crnoj Gori".

"A rješavanje te političke krize je ključni preduslov njene spremnosti da dočeka krizna vremena izazvana ratom u Ukrajini, kao i da snažno zakorači ka punopravnom članstvu u EU. Crnoj Gori je dosta podjela, dva destruktivna politička pola i svakodnevnih prepucavanja. Potrebna nam je stabilnost, dogovor oko daljeg pravca razvoja i konačna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", zaključuje se u saopštenju URA.

Bonus video: