DPS Tivat: Raspala se vlast koja nije bila stvorena na temelju istih vrijednosti, već sklepana po nalogu svojih mentora

"Vidjeli smo i beskrupulozni revanšizam i otpuštanje zaposlenih u lokalnoj upravi bez ikakvih valjanih kriterijuma. Zato, mi, u tivatskom DPS-u želimo vas uvjeriti, da Tivat ima budućnost, budućnost u koju želimo da zajedno uložimo i znanje i vrijeme i uz vašu pomoć unaprijeđujemo"

2444 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Najjača opoziciona partija u Tivtu DPS pozdravila je odluku Vlade Crne Gore da raspusti lokalni parlament u tom gradu i pokrene procedure odlaska Tivćana na vanredne lokalne izbore.

Vlada je takvu odluku donijela u četvrtak, nakon čega je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (DPS) nove lokalne izbore u Tivtu raspisao za 5.jun. Razlog za raspuštanje aktuelnog saziva SO Tivat od strane Vlade bila je činjenica da lokalni parlement nije održao sjendicu još od kraja juna prošle godine jer je u septembu SDP koja je do tada davala paramentarnu podršku lokalnoj manjinskoj vlasti koalicije građanskih list NP-BF-GB, odlučila da tu podršku povuče.

Od tada jedan odnornik SDP i 15 odbornika opozicionih DPS, SD i HGI nisu dolazili na sjednice koje je u šest navrata zakazivao i pokušavao da održi predsjednik SO Tivat Andrija Petković (BF) i na taj način su svjesno blokirali rad lokalnog parlamneta, ostavljajući ga bez kvoruma.

“Napokon, poslije više od pola godine političke agonije koju je kreirala tivatska koalicija na vlasti, i za to vrijeme držala građane Tivta kao taoce svojih neuspješnih nauma, evo nas na čistom terenu – slijede izbori", saopštili su iz OO DPS-a Tivat.

Iz te opozicione stranke su poručuli da se u Tivtu “raspala vlast, koja nije ni bila stvorena na temelju istih vrijednosti već, sklepana po nalogu svojih mentora, bez ikakvih zajedničkih programa, ideja ili vizije.

"Smatraju da je aktulena lokalna vlast ”da je uvažavala građane”, još u septembru proše godine trebala ući u procedure skraćenja mandata SO, ali to nije učinila već su, kako DPS smatra “izabrali sput optužbi, ucjena i napada na opoziciju koju su okrivili za svoj neuspješan rad".

Iz DPS su poručili da će pod posebnom prismotrom ta stranka držati rad i postupanje petočlanog Odbora povjerenika kojeg je Vlada u četvratk imenovala da taj odbor vrši funkciju lokalnog parlamenta u Tivtu, do konstituisanja njegovog nobvog saziva koji će građani birati 5.juna.

U Odbor povjerenika ušli su advokat Spasoje Ljesar, inženjer pomorstva Goran Sindik i službenica lokalne uprave Milena Kovačević iz Tivta, kao i Marko Vukašinović i Novica Vuković iz Podgorice koji su predstavnici Vlade.

“DPS Tivat očekuje da će imenovani Odbor, koji je izvjesno „tehnički“ i sa ograničenim ovlašćenjima, imati ulogu da donese nužne i urgentne odluke od posebno važnog značaja za građane. Nadamo se da Odbor povjerenika neće dozvoliti da bude politički manipulisan, te da neće pribjeći obesmišljavanju uloge Skupštine Opštine što bi vodilo u suspenziju lokalne demokratije u punom smislu. Očekujemo transparentnost rada Odbora povjerenika u cilju pravovremene i potpune informisanosti građana Tivta. Takođe od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija očekuje se da sprovodi upravni nadzor nad ovim privremenim institutom i ne dozvoli bilo kakve radnje koje bi išle ka realizaciji izborne kampanje koalicije na vlasti", poručili su iz tivatskog DPS-a.

Tvrde da su u prethodnih godinu ipo dana “osjetili kako zvuči retorika tivatske vlasti obojena isključivošću, ucjenjivačka i unaprijed presuđujuća, te kako izgleda vlast koja nije uspjela da pokaže da ima kapacitet, ni politički ni stručni da razvija Tivat".

"Vidjeli smo i beskrupulozni revanšizam i otpuštanje zaposlenih u lokalnoj upravi bez ikakvih valjanih kriterijuma", naveli su iz te partije, uvjeravajući građane da, kako su istakli, “Tivat ima budućnost u koju želimo da zajedno uložimo i znanje i vrijeme i uz vašu pomoć unapređujemo".

Bonus video: