Lunji: Gradonačelnika Ulcinja da direktno biraju građani

Forca ima viziju da Ulcinj bude međunarodno poznati turistički centar, te je zato plan staviti akcenat na formiranje sertifikovanih stručnih škola koje će pripremati stručni kadar, kazao je Lunji

2267 pregleda 2 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: FORCA
Sa pres konferencije, Foto: FORCA

Forca se zalaže za promjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se omogućilo da gradonačelnika Ulcinja direktno biraju građani, kazao je kandidat za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Aslan Lunji.

"Dozvolite mi da se u svoje ime i u ime Nove Demokratske Snage FORCA zahvalim na podršci koju ste nam ukazali tokom svih ovih godina, gdje ste dokazali da slobodan glas ima glavnu riječ u ovom gradu, ne nasjedavši na razna uslovljavanja, tezgarenja i pritiskanja koje stalno vode političke stranke, a posebno one koje su bile na vlasti. Posebno sam ponosan na činjenicu da sam izgradio svoj politički put na plećima albanske političke partije i kao pojedinac čiji su preci bili izloženi političkim pritiscima sa fatalnim rezultatom, uvjeravam vas da ću nastaviti svoju misiju s ciljem da poboljšam život svakog građanina Ulcinja", kazao je Lunji na današnjoj pres konferenciji.

Rekao je da Forca ima iskrene, časne i pravedne ciljeve, uvijek fokusirane na građane Ulcinja.

"Sa jasnom vizijom i s punim ubjeđenjem kažem da smo mi najbolje rješenje na ovim lokalnim izborima. Kada govorimo o akcionim planovima, prije svega, počećemo od načina formiranja javnih politika, za koje treba naglasiti da namjeravamo da u centru pažnje bude građanin. Oni će imati pravo da direktno učestvuju u donošenju odluka, ostavljajući im mogućnost da uvijek daju doprinos zajednici. Ovaj fenomen se povezuje sa oblicima direktne demokratije koja se već duže vrijeme praktikuje u razvijenim državama evrope. Upravo ovdje namjeravamo da promijenimo Zakon o lokalnoj samoupravi gdje želimo da gradonačelnika direktno biraju građani, i na taj način podižemo nivo demokratskog učešća u našoj opštini, stavljajući mnoge neprirodne i neprincipijelne koalicije u nesiguran prostor za njih", dodao je Lunji.

Osvrnuo se i na planove za ekonomski razvoj Ulcinja.

"Imamo viziju da opština Ulcinj bude međunarodno poznati turistički centar, posebno poznat po manifestacijama za mlade, kajtsurfingu, kulturnom i ruralnom turizmu, agroturizmum zdravstvenom i sportskom turizmu. Za ovo je potrebno formirati kadrove koji će nam omogućiti da zadržimo značajan iznos sredstava u okviru opštine Ulcinj. Zato, planiramo da akcenat stavimo na formiranje sertifikovanih stručnih škola koje će pripremati stručni kadar. Upravo ovdje ćemo dati građaninu slobodu izbora profesije i smanjiti opterećenje javnih subjekata. S malo riječi, prakse mobinga i pritisaka koje se i danas konstantno vrše nad zaposlenima od strane subjekata koji vrše vlast, nestaće".

Forca se, kako je kazao Lunji, obavezuje i da će uložiti napore za objedinjavanje i zaštitu proizvoda ulcinjskog maslinovog ulja. "I obavezujemo se na formiranje brenda i subvencija za proizvodnju ulja".

"O svemu ovome imam privilegiju da obavijestim građane da su navedene obaveze FORCE istinite. Zvanično smo započeli procedure za izgradnju gradskog stadiona i sportskog centra. S obzirom na to da naš grad konstantno daje ugledne ličnosti iz oblasti fudbala i drugih sportova, a gdje smo nažalost jedina opština u Crnoj Gori koja nema gradski stadion. Ovaj nedostatak smatrali smo najneophodnijim za preduzimanje konkretnih koraka ka rješavanju ovog pitanja. Obezbijedili smo da se u dijelu Investicija u budžetu za 2022. godinu unese predlog Force za studiju-lokacije za izgradnju stadiona i sportskog centra. Ovaj projekat u vrijednosti od 100 hiljada eura obezbijeđen je predlogom Nove Demokratske Snage FORCA i vrlo brzo će biti postavljeni prvi koraci za izgradnju ovog infrastrukturnog objekta", naveo je Lunji.

Obratio se i konkurentima na predstojećim izborima.

"U poređenju sa drugim subjektima koji su sami postigli pozitivne rezultate, mi smo iskreni da je saradnja korisna za građane, u poređenju sa drugim subjektima koji prave neiskrene koalicije, antiforca, zasnovane na koruptivnim aferama, zloupotrebama, borbi za fotelje i uništavanje albanskih glasova. Politički kameleoni, koji šetaju kroz partije od izbora do izbora, u zavisnosti ko šta nudi, nastavljaju da gaze glasače Ulcinja. Ovu ravnodušnost prema građanima, ovog puta će osuditi slobodan glas, koji ima za cilj opšte dobro. Neće pomoći ni mobing koji se radi po školama, ni telefonski pozivi mladima, ni obećanja o zaposlenju. Nastavlja se politika prethodne vlasti, drugim riječima, njihova politika se demaskirala od žeđi koju imaju za vlast. Obraćajući se onima koji smatraju da Ulcinj treba da se upravlja iz Podgorice i smatraju da je potrebno da se ujedine i bore protiv Force i drugih albanskih partija, obraćajući se onima koji izbjegavaju razgovore o političkom dijalogu i televizijskoj debati, imam poruku za njih: vi koji ste uništili hotel Galeb, donijeli ste politički klijentelizam i raskomadali albanske glasove, poslije 27.marta postaćete politička prošlost".

"Ponosni smo na svoje porijeklo, dostojni na putu svojih predaka i nepokolebljivi u ljubavi prema našem gradu! Časno i pravo, plovimo ka povratku istinskih građanskih vrijednosti kroz rad i javnu politiku. Mi smo avangardna ekipa, sa dovoljno privatnog iskustva, provjereni na raznim poljima, beskompromitovani, koji znojem i trudom zarađujemo hljeb, mi smo poslodavci, a prije svega smo patrioti koji ne kradu Ulcinj - naš dom! Dakle, siguran sam da nema vlasti bez Force, mi smo budući čelnici opštine Ulcinj", zaključio je Lunji.

Bonus video: