Demokrate: Ne dozvoliti da Bulatović nezakonito rukovodi Kolašinom

Odbornici Demokrata pozvali nadležne državne organe da po predatoj inicijativi postupe što hitnije, zarad interesa grada i građana

2284 pregleda 87 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Odbornički klub Demokrata u Kolašinu podnio je inicijativu da upravni inspektor obavi inspekcijski pregled kod organa lokalne samouprave Opštine Kolašin.

"Zbog nepostupanja po eksplicitnim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi od strane predsjednika Skupštine opštine Kolašin Milana Đukića, funkciju predsjednika Opštine Kolašin i dalje vrši lice kojem je mandat prestao po sili zakona", saopštili su iz te partije.

Pozvali su nadležne državne organe da po predatoj inicijativi postupe što hitnije, zarad interesa grada i građana, ne ostavljajući prostora da "opštinom rukovodi lice koje je nedostojno vršenja te funkcije".

"Kako nadzor nad sprovodenjem odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi vrši Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija preko Upravne inspekcije, podnosimo Inicijativu da upravni inspektor izvrši inspekcijski pregled kod organa lokalne samouprave opštine Kolašin, i da na osnovu zapisnički utvrđenog činjeničnog stanja, preduzme neophodne mjere i radnje", dodaju iz Demokrata.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Podsjećaju da je Odbornički klub te partije proteklih dana na sjednici kolašinskog lokalnog parlamenta pokušao da spriječi "pravno nasilje koje uprkos pravosnažnoj i javno dostupnoj presudi sprovode osuđeni predsjednik Opštine" Milosav Bulatović i predsjednik Skupštine opštine Milan Đukić.

"Želeći da zaštitimo pravni poredak te spriječimo dalji sunovrat u radu lokalne uprave odbornici Demokrata su na sjednici lokalnog parlamenta 14. i 15. marta tražili od predsjesnika SO da ispoštuje odredbe člana 65 Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je jasno i nedvosmisleno propisano da predsjedniku usled pravosnažnosti presude prestaje mandat po sili zakona. Kako ni drugog dana zasijedanja predsjednik SO Milan Đukić nije ispoštovao Zakon pravdajući sebe da kao krovni čovjek zakonodavne vlasti nije zadužen da 'tumači zakon' te da ne zna čija je presuda obzirom da su u istoj navedeni inicijali, dovodeći sebe u zonu krivične odgovornosti dopustio je da Opštinom upravlja lice kome je mandat prestao prije tačno mjesec dana", dodaju iz Demokrata.

Kazali su da su, kao odgovoran politički subjekt, dužni da građane upoznaju sa činjeničnim stanjem, ali i da demantuju navode da presuda koja je javno dostupna na zvaničnom sajtu pravosuđa nije dostavljena Opštini, te se po istoj ne može postupiti.

"Čitajući istu, nije potrebno pretjerano pravno znanje da se zaključi da se odluka suda dostavlja osuđenom u postupku, odnosno predsjedniku Opštine, a ne opštini kao pravnom licu koja nije imala status tužioca već je u toj ulozi bilo državno tužilaštvo koje je teretilo Bulatovića za zloupotrebu službenog položaja", saopšteno je iz Odborničkog kluba Demokrata u Kolašinu.

Bonus video: