Bošnjak: Manjinska vlada neće imati značajnije reformske domete

Rekla je da je ljuta što je propuštena šansa za dogovor unutar postojeće vladajuće većine

9555 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Manjinska vlada, ako bude formirana, neće imati značajnije reformske domete, ocijenila je funkcionerka Pokreta za promjene (PZP) Branka Bošnjak, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u dijelu navodne bezuslovne podrške Demokratske partije socijalista (DPS).

“Znajući njih, kao vrlo iskusne i previjane političke znalce, kod njih ništa ne može biti 'bezuslovno'. Tolika naivnost, ako je uopšte naivnost, zabrinjava”, kazala Bošnjak agenciji Mina.

Ona je rekla da nacionalne partije manjina treba da budu dio svake vlasti, kako bi se manjine osjećale integrisanim u crnogorsko društvo i kako bi bio očuvan dobar multietnički sklad u Crnoj Gori.

Bošnjak je kazala da Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija moraju proći “čistilište”.

“Jer predugo su bili u čvrstom zagrljaju DPS-a, i u njihovim redovima, iako su se donekle reformisali, ima nemali broj bivših javnih funkcionera čiju imovinu treba preispitati, pa sa njima treba vrlo oprezno”, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da, imajući u vidu dominantnu isključivost i manjak kompromisa na političkoj sceni, nije optimista da će najavljena manjinska vlada, ako uopšte dođe do njenog formiranja, imati značajnije reformske domete.

Bošnjak smatra da prioritet manjinske vlade mora biti vladavina prava.

“A to podrazumijeva reviziju prošlosti i preispitivanje porijekla imovine, pojedinačnu neselektivnu odgovornost za kriminalno činjenje”, kazala je Bošnjak.

Prioriteti buduće vlade, kako je dodala, trebalo bi da budu i odgovornost nadležnih za nečinjene, što će, kako je rekla, dovesti do tranzicije od autokratije do funkcionalne demokratije i stvoriti uslove za novu ekonomsku politku i intenzivne evropske integracije.

“A sad je momenat i šansa kad se EU konsoliduje po pitanju ratnih dešavanja u Ukrajini, da brže postanemo dio te napredne zajednice naroda, naravno ne protekcionistički, već kroz jasne i uspješne reforme”, kazala je Bošnjak.

Ona je ocijenila, da ukoliko bi vlada bila reformska, što bi duže trajala, DPS bi bivao sve slabiji.

“Nažalost, tzv. manjinska vlada u najavljenom formatu bojim se da nije “kapac” za pomenute iskorake ali zavisiće i od nas koji joj nijesmo dali podršku, ako se ne budemo inatili i budemo podržali sva reformska rješenja i sami predlagali neka, ona može napraviti iskorake”, rekla je Bošnjak.

Ona smatra da je stabilna politička vlada postojeće većine na jasnoj reformskoj, proevropskoj agenda, ojačana manjinama i istinskim stručnim ljudima je mogla to da iznese.

“Nažalost nije dobila priliku, ali još ima šanse da se saberemo i urazumimo”, smatra Bošnjak.

Ona je rekla da je ljuta što je propuštena šansa za dogovor unutar postojeće vladajuće većine.

“Ali očigledno zbog crnogorske pizme, partijskog nadgornjavanja i isključivosti, sujeta, neiskrenosti, inaćenja, umišljenosti, servilnosti određenim centrima moći, licemjerstva, olakog etiketiranja, a možda i zbog nekih lukrativnih poriva, nijesmo uspjeli da odgovorimo zadatku i zato smo tu gdje jesmo”, kazala je ona.

Bošnjak je kazala da iako je bilo poziva, da ni ona ni njen partijski kolega Banko Radulović, nikada nijesu imali dilemu da neće biti dio nove vlade.

“Mi smo principijelni ljudi i ne kalkulišemo, već vrlo vodimo računa o svom dignitetu”, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da podmetanja, špekulacije i spinovanja na tu temu, dolaze, nažalost, i od njenih pojedinih dojučerašnjih saboraca.

“Koji poslije svega što smo zajedno prošli, pokušavaju da mi imputiraju navodnu saradnju sa DPS-om iz samo njima znanih, interesnih poriva ili zbog toga što ne mogu da me “disciplinuju i ukalupe” jer sam pravdoljubiva i nijesam neko ko prihvata da bude “idiot po službenoj dužnosti””, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima da je htjela pristati da mislim tuđom glavom i da se slijepo povinuje svemu, slagala se sa tim ili ne, ne bi bila u opoziciji istrajno zadnjih 30 godina do smjene režima, već bi bila dio režima i to bespogovorno klimanje debelo naplatila.

Bošnjak je navela da čvrsto stoji na izvornim programskim principima PZP-a kao građanske partije i da nikad neće odustati od tih vrijednosti.

Govoreći o zakazivanju sjednice Skupštine na kojoj bi eventualno bila izglasana nova vlada, Bošnjak je rekla da je sva odgovornost na vršiocu dužnosti predsjednika Skupštine Strahinji Bulajiću i da jedino on može zakazati sjednicu.

“Za sad imamo njegov javno iznešen stav da on ne želi da zakazuje sjednicu na kojoj bi se verifikovalo prekomponovanje odnosa snaga i stvoranje neke nove vladajuće većina sa DPS-om što je nažalost realnost”, rekla je Bošnjak.

Prema riječima Bošnjak, da li će Bulajić ostati pri tom stavu i kad mu mandatar Dritan Abazović zvanično dostavi program i sastav vlade, ostaje da se vidi.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Bošnjak je rekla da je posrijedi nesumnjivo agresija Rusije, tačnije “diktatora Vladimira Putina”, na jednu suverenu i međunarodno priznatu zemlju.

“Drugo je pitanje, da li se to moglo spriječiti i da li se sve uradilo da do toga ne dođe, kao i ko je i u kojoj mjeri odgovoran za taj, vještački stvaran, nepremostivi jaz između dva nama bliska, pravoslavna, slovenska naroda”, kazala je ona.

Prema riječima Bošnjak, snažne ekonomske sankcije EU i SAD-a, najviše će pogodiiti ruski narod, a ne moćnike i oligarhe koji se uvijek snađu.

Ona je navodeći da je i po tom pitanju cnogorski narod počeo sa dijeli, apelovala na jedinstvo i slogu kako bi se prebrodila kriza.

Bonus video: