Za partije daju više od 180.000, odbornicima 68.000 eura

Opština Pljevlja odredila kolko će izdvojiti novca za finansiranje stranaka zastupljenih u lokalnom paralamentu

1868 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja će ove godine za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, izdvojiti više od 180.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 125.000 eura, biće izdvojeno za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu, a 70.000 eura novca poreskih obveznika biće izdvojeno za naknade odbornicima. Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 259,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na lokalnim izborima.

Najviše novca, 4.500 eura mjesečno ili oko 54.000 eura godišnje, dobijaće DPS koja ima najviše odbornika u pljevaljskom parlamentu. DPS je na posljednjim lokalnim izborima osvojila 18 mandata, što je većina od 35, koliko odbornika ima pljevaljski parlament. U međuvremenu, dva odbornika sa njihove liste su napustili partiju nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Posije DPS-a, najviše novca mjesečno dobijaće Demokratska. Opština će za rad te partije mjesečno uplaćivati 1.920 eura. NSD i DNP mjesečno će dobijati po 823 eura, a Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja 615 eura.

Najmanje novca iz opštinskog budžeta dobiće SD - 437 eura, dok će BS iako kao SD ima samo jednog odbornika dobijati mjesečno 702 eura, zahvaljujući učešću žena u radu lokalnog parlamenta. Ove dvije partije na posljednjim lokalnim izborima nastupile su u koaliciji sa DPS-om.

Za nadoknade odbornicima, Opština će ove godine izdvojiti 68.000 eura

Bonus video: