Abazović: Nije došlo do kolebanja oko učešća ili podrške novoj vladi, radi se o kalkulisanju pred lokalne izbore

Na pitanje kada će predložiti sastav nove vlade, odgovorio je da se moraju sačekati sve partije da se izjasne

60718 pregleda 427 reakcija 134 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da nije došlo do kolebanja kod nekih partija, kada je učešće ili podrška novoj vladi u pitanju, već se radi o kalkulisanju pred lokalne izbore u Ulcinju i Beranama.

"Ako je kod bilo koga došlo do bilo kakvog kolebanja, drugačijeg razmišljanja, ja to ne smatram nedemokratskim i volio bih da oni obavijeste javnost", kazao je Abazović novinarima pred početak sjednice Predsjedništva GP URA.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

Na pitanje da li je došlo do kolebanja, odgovorio je da misli da nije.

"Mislim da nije, sve što neko pokušava da uradi jeste da malo kalkuliše sa lokalnim izborima. To je moja percepcija u ovom trenutku", rekao je Abazović.

Na pitanje kada će predložiti sastav nove vlade, odgovorio je da moraju sačekati sve partije da se izjasne.

"Evo i mi imamo Predsjedništvo naše partije na kome isto neke proceduralne stvari treba da sprovedemo, očekujem da to urade i neki drugi subjekti i oni koji će direktno učestvovati i oni koji su najavili podršku", rekao je Abazović.

Potvrdio je da će, za sada, u vladi učestvovati tri strukture (Crno na bijelo, Socijalistička narodna partija i partije manjina).

"Ako bude još nekih ja sam raspoložen, a ako ne bude onda mogu i ove tri da prođu"

On je ponovio da je mandatar svoj posao završio i Crna Gora može i treba da dobije novu evropsku vladu.

"Svaki dan u kojem nema vladu, ili nema vladu u punom kapacitetu je vrlo problematičan, plus kriza koja se svaki dan usložnjava zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Međutim, partije malo kalkulišu i zbog lokalnih izbora. Mislim da je to uska partijska svijest koja mi se ne dopada, ali moram da ih razumijem u tom kontekstu, zbog toga nema nikakvog specijalnog razloga za neku žurbu za neke ultimatume, itd. Ono što sam prenio svojim kolegama jeste da smo se uobličili, danas sam imao dva vrlo uspješna sastanka mislim da ćemo već od sjutra moći da računamo na još jednu podršku od subjekta koji ne participira direktno u parlamentu, koji je raspoložen da pokaže širinu i pomogne evropsku vladu".

Na pitanje koja je to struktura podrške van parlamenta odgovorio je da će se to vidjeti sjutra ili prekosjutra.

“Mislim da ćemo sjutra ili prekosjutra imati situaciju da to vidite. Moja je želja da se proširi broj potpisnika memoranduma".

Na sastanku opozicije i GP URA prošle sedmice u Hiltonu, bio je i lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.

Abazović je rekao da su u kratkom vremenskom periodu uradili što je do njih i da je tražio 14 dana za sastavljanje vlade, a već prošle sedmice je rekao da je spreman.

On je dodao da, kada bi zavisilo isključivo od njega, predlog manjinske vlade prema Skupštini mogao bi da se procesuira danas poslijepodne, ali ne želi da se bavi ultimatumima niti želi da nekome pravi dodatni pritisak pred lokalne izbore.

Na pitanje da li manjinska vlada ima podršku Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Demokratske partije socijalista odgovorio je da je od početka govorio da vlada treba da bude inkluzivna i da u principijelnoj ravni nema problema da ih je što više, ali neki politički subjekti, “mnogima je postalo jasno ko su posljednjih dana”, sada zaboravljaju koji su principi i vode se logikom "ako imamo fotelje, onda smo spremni da branimo Crnu Goru, a ako nemamo, nije nam baš do Crne Gore i nije nam to neki primat".

"Na to ne treba da pristanemo. Još jednom sam spreman da sa svima obavim razgovore, ako to u nekom kontekstu bude značilo da možemo da izađemo iz ove situacije".

Poručio je da je "mandatar vrlo tolerantan" i nema nikakvu uskoću u smislu onoga što treba da bude širi društveni konsenzus oko evropske vlade.

"Manjinska vlada treba da bajpasira jednu situaciju, a da onda građani na izborima izaberu pravu političku vladu sa istim ili drugim akterima i da onda imamo situaciju u kojoj ćemo više moći da imamo partijsku kalkulaciju. Patriotizam do posljednje fotelje nije imanentan ovoj stranci, niti treba da bude imanentan ovoj vladi. Ko misli različito moramo poštovati, ali ne možemo se složiti".

Na pitanje kako komentariše poruke iz DPS-a da se vraćaju na vlast i da ključne odluke ne mogu biti donijete bez njihove podrške rekao je da lično "nema problema sa tim" ako ta izjava možda njih čini dodatno srećnim, "srećno im bilo".

"Ne bih volio da dođemo u situaciju da nakon 30 godina vlasti imam situaciju koju sad ima DPS. Ako oni misle da je to odlično za njih, super, sve je OK. Ne mogu da osporim da je DPS zbog ranije najavljenog neučestvovanja u vladi ipak pokazao malo veći stepen tolerancije, odnosno značajno veći stepen tolerancije nego druge partije koje žele da participiraju, pa samim tim imaju neke apetite koji često nisu racionalni. Šta će neko u javnom diskursu da kaže - imamo inflaciju saopštenja, analiza, učesnika u vladi, ministara, Fejsbuk aranžmana.. Srećan sam što sam došao u fazu da me takve stvari skoro ne dotiču".

Bonus video: