Ćalović Marković: Vjerujemo da će tragovi ruskog novca dovesti i do nekih političara u Crnoj Gori

"Crna Gora je godinama bila sigurna luka za prljavi kapital koji je dolazio iz Rusije", kazala je izvršna direktorica MANS-a

26841 pregleda 52 reakcija 49 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Luka Zeković
Ćalović Marković, Foto: Luka Zeković

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je kako postoje sumnje da je prljavi novac crnogorskih i ruskih biznismena "izmiješan kroz razne kriminalne poslove", a posebno kupoprodaju nekretnina na crnogorskoj obali.

"Zato vjerujemo da će nas tragovi ruskog novca dovesti i do nekih crnogorskih političara", kazala je Ćalović Marković, kako je objavljeno na Tviter stranici MANS-a.

Istraživački centar MANS-a učestvuje u globalnoj istrazi o ruskim oligarsima (Russian Asset Tracker) koju sprovode Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i britanski Gardijan. U sklopu te istrage identifikovana je i imovina ruskog biznismena Olega Deripaske, bivšeg investitora u podgorički Kombinat aluminijuma, vrijedna više od 5,6 milijardi dolara.

Crna Gora je, dodaje Ćalović Marković, godinama bila "sigurna luka za prljavi kapital" koji je dolazio iz Rusije, a neometano pranje novca je, kako je kazala, tolerisala bivša vlast.

"Šef države, Milo Đukanovic je Olegu Deripaski prodao najveću crnogorsku firmu preko mreže of-šor kompanija. Zbog toga njihovi sadašnji pozivi da se oduzima imovina ruskih tajkuna zvuče krajnje licemjerno", zaključila je Ćalović Marković.

Bonus video: