Opozicija o anketi Glavnog grada: Zloupotreba novca za potrebe DPS-a

Nevjerovatan je stepen oholosti lokalne uprave, koja skriva tražene podatke i objavljuje parcijalne i štelovane informacije
76 pregleda 2 komentar(a)
Bošnjak (novine), Foto: Boris Pejović
Bošnjak (novine), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2017. 17:12h

Odbornici opozicije u Skupštini grada ocijenili su da ankete koje radi Glavni grad su zloupotreba novca poreskih obveznika, jer ih je naručio DPS i pokazuju oholost lokalne uprave, koja objavljuje parcijalne i štelovane informacije, panično pokušavajući da sačuva golu vlast.

"Vijestima” je iz Glavnog grada saopšteno da je jedna od tri planirane ankete tokom 2017, pokazala da je broj opredijeljenih građana koji su veoma zadovoljni ili zadovoljni radom gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića na nivou od oko 60 odsto, te da „DPS ima podršku od preko 41 odsto građana”.

Anketu je u julu radila agencija „Damar plus”, koja je posao dobila na tenderu. Iz Glavnog grada juče su odgovorili na pitanja „Vijesti”, ali ne i na zahtjev da dostave istraživanje. Navode da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.200 građana, od 27. juna do 3. jula.

Osnivač agencije „Damar plus”, Rasenko Čađenović, kazao je da istraživanje ne može dostaviti, jer su se tako obavezali ugovorom sa Glavnim gradom.

Pojasnio je da rezultati istraživanja, sprovedeni u julu, sada mogu biti sasvim drugačiji, jer je stanje toliko dinamično da se mijenja mjesečno.

“Istraživanja moraju biti svježa...To je deplasirano, što je rađeno u julu...Za četiri mjeseca se svašta dogodilo, pitanje je kome je sada kakav rejting”, kazao je Čađenović.

Odbornik GP URA Luka Rakčević je kazao da njegovi zahtjevi da dobije uvid u navedeno istraživanje nisu odobreni, iako je to krajem jula tražio kao odbornik, shodno odredbama Statuta Glavnog grada, a 15. avgusta i kao građanin, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. On je istakao da se na oba formalno precizna i utemeljena zahtjeva Glavni grad oglušio, kao da istraživanja plaćaju iz sopstvenog džepa, a ne od novca svih građana.

“Nevjerovatan je stepen oholosti lokalne uprave, koja skriva tražene podatke i objavljuje parcijalne i štelovane informacije, panično pokušavajući da sačuva golu vlast. Doduše, predstavnicima DPS-a su takva istraživanja i najmanje potrebna, jer je dovoljno da prošetaju gradom i porazgovaraju sa građanima, ne bi li se uvjerili da su oni ružna prošlost naše Podgorice“, ocijenio je Rakčević. Rakčević je i lani uputio preko 600 dopisa i urgencija Glavnom gradu, kojima je tražio analitičke kartice gradskih preduzeća i detaljan prikaz utrošenih miliona eura „koji se često klasifikuju kao ostali rashodi ili neplanirani rashodi, bez detaljnijeg obrazloženja“.

"Jasno je da je transparentnost Glavnog grada jednaka poštenju funkcionera DPS-a, koji u maniru svog mentora Svetozara Marovića, prikrivaju podatke i prebacuju nadležnosti. Primjeri njihovih kolega, glavnih zvijezda brojnih krivičnih presuda, pokazuju da će ubrzo sve doći na svoje...“, istakao je Rakčević.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je da ankete koje radi Glavni grad, su zloupotreba novca poreskih obveznika, jer ih je naručio DPS i da su vjerovatno sprovedene u krugu familija lokalnih funkcionera DPS-a.

“Drugačije se ne može objasniti zadovoljstvo građana, jer svi vidimo potpunu nesposobnost gradonačelnika Stijepovića da bilo šta korisno za grad uradi. Ništa strateški važno nije bio u stanju da uradi”, istakla je Bošnjak.

Popović: Da su ozbiljni, onda bi istraživanje bilo dostupno

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je ocijenila da su u toj partiji odavno prestali da vjeruju na riječ DPS-u i čelnicima te partije, navodeći da je i građanima Podgorice, „“već odavno jasno da je njihov manir da obmanu i saopšte poluistinu”.

“Ozbiljni politički subjekt bi makar učinio dostupnim istraživanje iz koga se crpe podaci...

Ako je tačno da je Glavni grad iz budžetskih sredstava platio istraživanje od novca svih građana Podgorice, onda je za očekivati da građani osude tako neodgovorno trošenje svog novca”, istakla je Popović.

Ona je ocijenila da se jasno radi o namjeri da se istakne popularnost Stijepovića, a da sam ništa ne plati, već da po navici plate poreski obveznici.

“Čekamo, a biće interesantno , da se istraživanje objavi, jer će se, ako se to desi, očito vidjeti sugestivnost pitanja koja su imala za cilj da obezbijede objavljenu popularnost Stijepovića kao najagilnijeg aktiviste DPS-a”, kazala je Popović.

Bonus video: