Zenka: Morsko dobro usisava ulcinjski novac

"Ulcinju treba vratiti ovlašćenja nad svojim obalnim pojasom, a od tih sredstava bi već prve dvije godine dokazali da mi mnogo bolje znamo gdje treba ulagati", kaže Zenka

8494 pregleda 65 reakcija 24 komentar(a)
Zenka, Foto: Boris Pejović
Zenka, Foto: Boris Pejović

Nosilac liste Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Zenka kazao je da su kvalitetna infrastrukturna rješenja koja će olakšati i rasteretiti saobraćaj u gradu, naročito tokom sezone, prioriteti koalicije koju predvodi kada su u pitanju razvojni projekti Ulcinja.

”Moramo povezati saobraćajnicu od Pošte do bulevara Teuta i izgraditi najmanje 2.000 novih parking mjesta. Pristan kao jedan od najatraktivnijih djelova grada trebalo bi preurediti i dati mu izgled koji bi se apsolutno estetski razlikovao od postojećeg. Ozbiljna intervencija u vođenju lokalne administracije, promjena pristupa i načina rada i koja bi građanima bila pristupačnija u smislu pružanja usluga. Jedna od novina bio bi Sekretarijat za mlade i sport, tako što bismo imali organ koji bi se temeljno pozabavio poboljšanjem života sportskih klubova. Pitanje fudbalskog terena bi bilo riješeno i Ulcinj bi imao glavni stadion i dva pomoćna. Zatim realizacija projekta - šetalište od “Albatrosa” do ponte od Đerana. Izgradnja nekoliko park igrališta za malu djecu...”, kazao je Zenka u intervjuu “Vijestima” uoči lokalnih izbora u nedjelju.

Kako komentarišete situaciju oko hotela “Galeb” i “Lido”, koji su prema svim do sada zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa Vladom, morali biti izgrađeni i stavljeni u funkciju? Da li ćete eventualno tražiti odgovornost zbog toga...?

”DUA već 10 godina traži da se odgovorni privedu pred lice pravde. To sam i kao ministar(član Savjeta za privatizaciju), nekoliko puta zahtjevao, ali sve još nema sudski epilog. Iako su usvojeni planovi za izgradnju ta dva hotela, još uvijek imamo pustoš na temeljima a nekoliko puta su probijeni rokovi za realizaciju ta dva i te kako bitna hotela. Ako dobijemo povjerenje građana, insistiraćemo da se to promjeni. Najozbiljnije ćemo prići stvaranju preduslova za privlačenje kvalitetnih investitora na polju turizma. Ulcinju trebaju tri do četiri resorta (4-5 zvjezdica) kapaciteta 12.000 gostiju, tako bi organizovani prijem i smještaj gostiju podigao nivo kvaliteta turističke ponude”.

Već decenijama, granična linija morskog dobra u Ulcinju nije povučena u skladu sa Zakonom o morskom dobru. Da li ćete preduzeti nešto u vezi sa tim?

”Vrijeme je pokazalo i dokazalo da Morsko dobro u stvari jeste jedno preduzeće koje služi isključivo kao usisivač finansijskih sredstava iz opštine Ulcinj (nije slučajno da 57 odsto ukupne teritorije morskog dobra pokriva ulcinjska opština), zato Ulcinju treba vratiti ovlašćenja nad svojim obalnim pojasom. Garantujem da bismo od tih sredstava već prve dvije godine dokazali da mi mnogo bolje znamo što je Ulcinju potrebno i što i gdje treba ulagati”.

Stoga slobodno možemo garantovati građanima Ulcinja da ćemo ispraviti tu nepravdu nad našim gradom i da ćemo ispraviti tu višedecenijsku nepravdu”.

Kako ćete kao dio vlasti riješiti probleme investitora u Ulcinjskom polju, koji su platili komunalije, ali im Opština još ne uređuje infrastrukturu iako je to bila u obavezi? Da li ćete biti više posvećeni seoskom području u pogledu izgradnje infrastrukture što je uglavnom aktuelno samo uoči izbora?

”Građani iako legalno grade i uredno su izvršavali obaveze prema Opštini (platili komunalije) apsolutno su obespravljeni i oštećeni tako što Opština ne izvršava obaveze prema njima (gradnja infrastrukture), iako je obavezna da prikupljena sredstva namjenski opredijeli i obezbijedi optimum životnih uslova. Ako dobijemo povjerenje, taj ćemo problem rješiti u korist svih koji tamo žive”.

Kako cijenite rad odlazeće vlasti? Koje su vam liste/partije prihvatljive za postizbornu saradnju?

"Ocjena dosadašnje vlasti je relativno dobra uzevši u obzir da u toku četri prethodne godine Opština je morala da se pozabavi sudskim epilozima koji su opštinsku kasu koštali nekoliko miliona eura,uprkos tome uspjeli su da stabilizuju finansije. Što se tiče postizbornih koalicija za nas je prevashodno bitno da nadjemo zajednički jezik sa nacionalnim partijama, t.j.Forcom a dolaze u obzir i partije koje žele dobro gradu, koje ne vuku za sobom koruptivne afere i koje nemaju u svoje redove kadrove koji su godinama štetili i devastirali svaku vrijednost grada“.

Da li ćete prekinuti praksu partijskog zapošljavanja u strukturama lokalne uprave?

"Za nas je najbitniji kvalitet kadrova, stoga smo maksimalno ozbiljno pristupili izbornoj listi odbornika ( što se vrlo lako može vidjeti ) i imamo za svako mjesto po dva tri kvalitetna kadrovska riješenja. Za pokrivanje odgovornih pozicija biće uslov sposobnost a nikako partijska pripadnost. Mi kao politički činioci maksimalno smo se potrudili da gradu ponudimo kadrove koji će biti jedno veliko prijatno iznenađenje za Ulcinj i koji će svojim radom i profesijonslizmom pokazati i dokazati da volimo, želimo i znamo kako da unaprijedimo život grada i građana Ulcinja“.

Bonus video: