Na konsultacije utrošili 60.000 eura

DRI upozorio i da Nova nije vodila evidenciju o tome kome su ustupljeni tableti kupljeni uoči parlamentarnih izbora
0 komentar(a)
Nova srpska demokratija, Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Nova srpska demokratija, Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.10.2017. 07:23h

Nova srpska demokratija završila je prošlu godinu u minusu od gotovo 680.000 eura, objavila je je Državna revizorska institucija (DRI).

U izvještaju DRI piše da je partija Andrije Mandića imala prihode od malo više od 840.000 eura, a da su njeni rashodi bili 1.520.000 eura.

Kako se navodi u izvještaju, Nova je u poslovnim knjigama, osim transakcija koje se odnose na redovno poslovanje, evidentirala i one koje se odnose na prošlogodišnje izborne kampanje Demokratskog fronta. Prihodi za izborne kampanje iznosili su 97.000 a troškovi 905.000 eura.

Partija Andrije Mandića je u poslovnim knjigama prijavila oko 340.000 eura prihoda po osnovu osvojenih 18 poslaničkih mandata DF-a. Agencija za sprečavanje korupcije ranije je odlučila da se taj novac ne uplati zbog kršenja zakona.

U dijelu koji se odnosi na izborne troškove, navodi se da je potrošeno 60.000 eura na usluge konsaltinga, koji se odnose na izradu strategije izborne kampanje.

Revizori su Mandićevoj partiji dali pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj za 2016, a negativno mišljenje na usklađenost poslovanja.

DRI je utvrdio 10 nepravilnosti ili nedostataka koji su uticali na negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Iz DRI su, između ostalog, preporučili Novoj da mora realnije planirati svoje troškove, kao i da nije trebalo da na izborni račun uplaćuje sredstva dva mjeseca poslije izbora. Navodi se da troškovi nisu pravdani potpunom dokumentacijom, a prilikom isplate naknada nijesu plaćane poreske obaveze shodno zakonu, te da je trebalo uključiti odgovarajuće ugovore o radu. U DRI tvrde i da je trebalo pravilnikom utvrditi radna mjesta sekretara i savjetnika u poslaničkom klubu i sa njima zaključiti ugovore o radu.

Revizori su upozorili i da Nova nije vodila evidenciju o tome kome su ustupljeni tableti kupljeni uoči izbora. Koalicija je za 1.500 tableta potrošila nepunih 200.000 eura.

Iz Nove su revizorima uputili 27 primjedbi na izvještaj DRI, dok su revizori poručili da prihvataju dio tih prigovora, dok ostale ne mogu prihvatiti.

U izvještaju DRI stoji da je od 12 preporuka od prošle godine, Nova realizovala pet, dvije djelimično, a pet nije.

Revizijom finansijskog izvještaja DRI je utvrđeno i da šest od devet funkcionera partije nije prijavilo prihode Agenciji za sprečavanje korupcije, dok je jedno lice prijavilo prihode u manjem iznosu od ostvarene naknade. Kako se navodi, ukupni iznos tih naknada iznosio je 38.965 eura.

Bonus video: