Političarke ponovo u drugom planu

Branka Bošnjak (Ženski klub) podsjeća da je DIK vraćao izborne liste u Beranama jer na njima nije bilo žena

19029 pregleda 27 reakcija 12 komentar(a)
Nositeljka liste DPS-a u Beranama Lidija Kljajić, Foto: DPS
Nositeljka liste DPS-a u Beranama Lidija Kljajić, Foto: DPS

Da je u Crnoj Gori politika i dalje dominantno muška djelatnost, pokazuju minuli lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, gdje su partije za odbornička mjesta u lokalnim parlamentima predložile 126 žena i 255 muškaraca.

Za izbore u Beranama, gdje u lokalnoj skupštini ima 35 odbornička mjesta, na izbornim listama bilo je 68 žena, a u Ulcinju, gdje je trebalo popuniti 33 odbornička mjesta - 58.

Zakon o izboru odbornika i poslanika obavezuje političke partije da na izbornoj listi, radi ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, moraju imati najmanje 30 odsto žena.

I prilikom objavljivanja izbornih rezultata pred novinare izašli su samo političari, uz izuzetak Demokratskog fronta čiji je glasnogovornik bila poslanica Jelena Božović a potom i nositeljka liste DPS-a Lidija Kljajić.

Najviše žena na izbornoj listi u Beranama imala je Ujedinjena Crna Gora (UCG), gdje su od 34 odbornička predloga, 17 zauzele žene, dok su od 35 predloženih imena na listi, koalicija “Za budućnost Berana” (NOVA, DNP, PzP i RP), Demokrate, i Demokratska partija socijalista (DPS) predložili po 12 žena. Socijalistička narodna partija (SNP) je od 33 predložena imena, kandidovala 10 žena, Prava Crna Gora od 35 imena kandidovala je devet žena, dok su kod pokreta “Berane sad” od 26 kandidovanih, osam bile žene.

Za izbore u Ulcinju, Demokrate su za mjesta u lokalnom parlamentu predložile 15 žena, DPS i Bošnjačka stranka 13, dok su Albanska koalicija – DUA-DS, koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SDP, SD, AA) i Forca, od 33 imena, kandidovale po 10 deset žena.

Rijetka među kolegama koja se obratila novinarima: Jelena Božović
Rijetka među kolegama koja se obratila novinarima: Jelena Božovićfoto: Luka Zeković

Na lokalnim izborima, održanim u nedjelju, samo jedna žena je bila nositeljka izborne liste i to Lidija Kljajić, koja je predvodila beransku Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Potpredsjednica Skupštine i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak (DF) kazala je da joj je žao što je prilično ispod radara prošla informacija da je Opštinska izborna komisija u Beranama verifikovala liste na kojima nije bilo zakonom propisan broj pripadnica manje zastupljenog pola i da je to tek nakon reakcije Državne izborne komisije, po prigovoru, ispravljeno.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

”Smatram da treba da se traži odgovornost predsjednika i članova OIK-a za taj skandalozni propust. Da li je u pitanju neznanje što bi bilo porazno, jer članovi po zakonu moraju biti pravnici, ili namjera da se to tako “provuče”, ne znam. U svakom slučaju, mislim da treba da svi budu sankcionisani”, kazala je ona.

Ocijenila je da to, nažalost, govori o tome da se još u Crnoj Gori politika, posebno na lokalnom nivou, a posebno u nerazvijenijim opštinama, smatra muškim zanimanjem. Zato je, kako je naglasila, vrlo važno ohrabriti žene da uzmu aktivno učešće u politici, “što nije lak zadatak, kad su sve političarke u zadnje vrijeme izložene neprimjerenim i nedopustivim uvredama, govoru mržnje, pokušaju diskreditacije a i prijetnjama”.

”Imali smo jednu nositeljku liste u Beranama u ime DPS-a, ali ipak je ona, moj je utisak, uprkos tome što je nosila listu, ostala u sjenci kolega iz svoje partije, posebno onih iz samog vrha partije. To je posebno bilo kakrakteristično u izbornoj noći”, kazala je Bošnjak.

U izbornoj noći se tokom konferencije za medije prvo obratio koordinator DPS-a za Berane, Predrag Bošković, koji je potom govornicu ustupio Kljajićevoj.

Bošnjak je kazala da su, izuzev liste “Za budućnost Berana”, koja je imala i rodnu dimenziju u kampanji, i obraćanje Jelene Božović u izbornoj noći, ostale liste u javnim nastupima favorizovale muške kolege.

”Imali smo i jedan vrlo neprimjeren, primitivan napad na kandidatkinju za odbornicu i poslanicu PZP-a Jovanku Bogavac od nosioca liste “Berane sad” i nažalost, izostanak osude premijera i ministara (Milojka) Spajića i (Jakova) Milatovića”, istakla je Bošnjak.

Nosilac liste “Berane sad” Mladen Premović je poslanicu Bogavac vrijeđao na svom Fejsbuk profilu, navodeći, između ostalog, “da ne umije da hoda kako treba”.

Bošnjak je ocijenila da sve to ukazuje da nije lako biti žena u politici i da nažalost tu nisu poželjne: “Izuzev deklarativno, tako da treba da smo svjesne da same moramo da se izborimo za svoju poziciju. Sve ono što se muškarcima podrazumijeva, žene za to moraju da se izbore”, zaključila je ona.

Bonus video: