Kordić: Podrška građana evropskom putu jasna poruka gdje Crna Gora treba da ide

Kordić je, govoreći o aktuelnom stanju u pregovaračkom procesu, kazala da je pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje, te da je Crna Gora sada u finalnoj fazi procesa i da su pred našom državom izazovi na polju vladavine prava

2574 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Činjenica da skoro 75 odsto naših građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji najbolji je odgovor na strana miješanja i dezinformacije trećih zemalja, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na onlajn debati o Zapadnom Balkanu.

To je, kako je navela, jasna i esencijalna poruka gdje Crna Gora treba da ide, ali je isto tako poruka i za ovdašnje političare.

Panel debatu je organizovala Grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) iz Evropskog parlamenta, kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, a na inicijativu evropskog parlamentarca i izvjestioca iz sjenke ECR za Crnu Goru i Srbiju, Žislava Krasnodebskog.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je, u diskusiji sa Angelom Džambazkijem, poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, glavna pregovaračica govorila o trenutnom stanju i izazovima u pristupnim pregovorima Crne Gore, kao i o doprinosu Crne Gore i Zapadnog Balkana budućnosti Evrope.

Kordić je, govoreći o aktuelnom stanju u pregovaračkom procesu, kazala da je pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje, te da je Crna Gora sada u finalnoj fazi procesa i da su pred našom državom izazovi na polju vladavine prava.

„Crna Gora je najnaprednija država kandidat. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, fokusirani smo na stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i sprovođenje ekonomskih reformi”, kazala je Kordić.

Ona je ukazala na transformativnu moć procesa evropske integracije i pozitivne promjene za Crnu Goru i države Zapadnog Balkana.

Istakla je da posebnu vrijednost procesu daje primjena nove metodologije proširenja koja pruža nove mogućnosti i dozvoljava učešće u nekim mehanizmima i formatima prije članstva u EU.

Govoreći u okviru prve panel diskusije na temu stranog miješanja i dezinformacija na Zapadnom Balkanu, glavna pregovaračica je kazala da postoje različiti elementi i tipovi uticaja, ne samo politički nego i ekonomski.

„Cijeli region je veoma važan za stabilnost i sigurnost kompletnog evropskog kontinenta. Zato je EU integracija važan instrument za zaštitu ovog geopolitičkog prostora“, zaključila je Kordić.

Angel Džambazaki, poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, koja zagovara proširenje EU na Zapadni Balkan uz poštovanje kriterijuma, ocijenio je da je Crna Gora na pravom putu, imajući u vidu dinamiku i rezultate reformi u pregovaračkom procesu, usklađenost sa Zajedničkom, vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, te činjenicu da je članica NATO-a, navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Bonus video: