Đukanović: Ključni prioritet nove vlade biće i povratak povjerenja investitora

"Aambasador Miler je izrazio nadu da će nova vlada dovesti do ubrzanja procesa integracije Crne Gore i ponovo je vratiti na kolosjek izvjesnog članstva u EU"

9090 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Na liniji očekivanja brzog izbora nove vlade, čiji će ključni prioritet biti i povratak povjerenja investitora, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, iskazao je nadu da će austrijski privrednici biti važan dio tog procesa, saopštila je Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore nakon sastanka Đukanovića sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom.

Kako se navodi Đukanović je pozdravio razvijene i dobre odnose dvije države kroz uspostavljenu saradnju u svim oblastima, posebno ističući sektor unutrašnjih i vanjskih poslova, kulture, prosvjete i nauke, i zdravlja.

"Uz zahvalnost za podršku našoj zemlji tokom pandemije, iskazao je interes za obnovu i pospješivanje interesovanja investitora iz Austrije koje je u jednom periodu bilo izuzetno visoko", piše u saopštenju.

Dodaje se da Crna Gora izuzetno cijeni posvećenost Austrije, ne samo dobrim odnosima sa našom zemljom, nego i u odnosu na evropsku perspektivu cijelog regiona.

"Ukazujući na značaj integracije za budućnost Zapadnog Balkana (ZB), posebno je naglasio važnost podrške susjednih zemalja kao što je Austrija i njenog doprinosa u pravilnom razumijevanju integracije ZB među članicama Evropske unije, ističući da se Austrija više od bilo koje druge zemlje članice u kontinuitetu bavila evropskom perspektivom ovog dijela Evrope", navodi se u saopštenju.

Milo Đukanović i Karl Miler
foto: Predsjednik.me

Ambasador Miler je, kako su saopštili, uz zahvalnost za prijem uručio Đukanoviću pismo zahvalnosti austrijskog predsjednika Van der Belena za izraze saučešća povodom nedavne smrti austrijskog eksperta Erharda Buseka koji je posvećeno radio na oživljavanju svijesti o evropskoj budućnosti zemalja regiona.

"Miler je naglasio da je njegova misija da bude od pomoći Crnoj Gori u svakom pogledu u procesu pridruživanja EU. Uz zahvalnost za iskazano poštovanje za dosadašnji odnos Austrije prema ovom pitanju, najavio je aktivnosti u pravcu proširivanja znanja i bliskosti sa EU kroz projekte sa lokalnim upravama i zajednicama. Ambasador se saglasio sa ocjenama o odličnoj saradnji u brojnim oblastima potencirajući i oblast pravosuđa i odbrane i najavio organizovanje dolaska misije privrednika iz te zemlje u Crnu Goru u kontekstu snaženja ekonomske saradnje", piše u saopštenju.

Sagovornici su, kako dodaju, razmijenili mišljenja i o aktuelnoj krizi u Ukrajini i implikacijama na region i Crnu Goru uz ocjenu da ZB kao "meki trbuh" Evrope u dužem periodu zavrjeđuje i posebnu pažnju partnerskih zemalja kao što je Austrija u pogledu njegove pune integracije.

"Uz zahvalnost za jasnu i detaljnu analizu aktuelnih unutrašnjih i regionalnih prilika, ambasador je izrazio nadu da će nova vlada dovesti do ubrzanja procesa integracije Crne Gore i ponovo je vratiti na kolosjek izvjesnog članstva u EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: