konferencija "Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija"

Rakočević: Plasirane su dezinformacije da će se crkve pretvoriti u kazina i hotele

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kazala je da je svaki treći građanin u Crnoj Gori funkcionalno nepismen, objašnjavajući da znaju da čitaju, ali ne i da razluče činjenice

16834 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: CDT
Sa konferencije, Foto: CDT
Ažurirano: 01.04.2022. 14:44h

U Crnoj Gori ima nekoliko medija koji plasiraju dezinformacije, tvrdi poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević, navodeći da šire proruske stavove.

On je to kazao na panelu "Dezinformacije u politici" na konferenciji "Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija", koja se održava u hotelu "Hilton" u Podgorici.

Rakočević je kao primjer dezinformacija naveo da su plasirane bile informacije pred usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti da će se crkve pretvoriti u kazina i hotele.

Rakočević smatra da to što su stranci vlasnici medija nije toliki problem i istakao primjer rata u Ukrajini, gdje mediji koji su u vlasništvu stranog kapitala izvještavaju objektivno, ali zato imamo lokalne medije, u vlasništvu države, čije je izvještavanje na tu temu skandalozno.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da je obrazovanje najvažnije u borbi protiv dezinformacija.

"Dezinformacija nikada nije bilo toliko koliko ih ima danas, a političari su im skloni kako bi njima diskreditovali protivnike, ipak, dezinformacioni rat odvija se svuda u svijetu a ne samo u Crnoj Gori, poručeno je sa konferencije „Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija“, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da su političari političari su skloni dezinformacijama i polunformacijama koje se onda nadograde, a sve da se diskredituje politički protivnik.

„U posljednje vrijeme imamo napade na žene političarke, na mrežama i portalima, i moramo se zapitati da li smo mi kao društvo bili zreli za dekriminalizaciju klevete“, kazala je ona.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić, ocijenila je da lažne vijesti zagađuju okolinu i stvaraju polarizaciju.

„Partije ne da nisu nevine nego su prvenstveni krivci jer svoje glasačke potencijale baziraju na polarizaciji. Crna Gora je neka vrsta političke kolonije, osim Javnog servisa nema nijedan svoj medij, svi su, koliko mi je poznato, u srpskom vlasništvu“, kazala je Jelušić.

Jelušić je navela podatak da je u Evropi svaki peti građanin funkcionalno nepismen i zapitala se kako bi bilo u Crnoj Gori.

Ona je dodala da „činjenica da ćutimo o dezinformacijama govori o političkim elitama u Crnoj Gori. Informacioni rat je nešto što zahvata sve. Iza dezonformacija stoji želja za poltičkom moći, a iza nje za ekonomskom moći“. Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, kazao je da se rat dezinformacijama može vidjeti u Americi, Poljskoj, Crnoj Gori i Ukrajini.

„Dezinformacionim ratom bave se oni koji su protiv evropskih vrijednosti“, rekao je Rakočević i dodao da ne postoji dovoljno političke volje da se Skupština bavi dezinformacijama.

„Na dezinformacijama profitiraju mnogi na političkoj sceni u Crnoj Gori“, dodaje poslanik DPS-a.

Bošnjak je dodala da je, u posljednje vrijeme, količina dezinformacija nepodnošljiva ali i da se nepodnošljivo lako se prema tome odnosimo. Jelušić je kazala da je neophodno jačati medijsku pismenost građana jer ona podstiče kritičko razmišljanje. „Normalizovali smo ovo stanje i prihvatili smo ga“, rekla je ona.

Rakočević je istakao da je očigledno da postoji kampanja dezinformacija u regionima gdje Rusija ima uticaj.

„Nije ruski narod napravio agresiju već Ruska federacija. Oni su najveći izvoznici hibridnog rata u Evropi i svijetu“, naveo je poslanik DPS-a. „Neki lokalni javni emiteri imaju mnogo lošiju namjeru nego bilo koji strani. To su lokalni javni emiteri koji su u vlastništvu lokalne samouprave, a izvještavaju skandalozno o agresiji Rusije na Ukrajinu“, dodao je on.

Upitan da li DPS ima svoje „botove“, Rakočević je rekao da nijedna demokratska partija ne treba da ima „botove“.

Bošnjak je kazala da DF nema obuku za „botove“ ali da sigurno ima onih koji misle da će aktivnostima na internetu profitirati u partiji.

„Stvara se utisak kod mladih ljudi da oni na taj neki način treba da se izbore da bi profitirali“, rekla je Bošnjak.