Istraživanje: Opalo protivljenje članstvu Crne Gore u NATO

Stoltenberg predstavio izvještaj i istraživanje javnog mnjenja, koje je rađeno prije invazije Rusije na Ukrajinu

8137 pregleda 18 komentar(a)
Stoltenberg na predstavljanju godišnjeg izvještaja, Foto: NATO
Stoltenberg na predstavljanju godišnjeg izvještaja, Foto: NATO

U slučaju održavanja referenduma o NATO, manje od četvrtine građana Crne Gore (24 odsto) bi glasalo za izlazak, dok bi polovina (50 odsto) bila za ostanak, rezultati su godišnjeg istraživanja javnog mnjenja Alijanse.

U odnosu na prošlogodišnje istraživanje procenat onih koji bi glasali za napuštanje NATO opao je u Crnoj Gori sa 30 na 24 odsto, dok se procenat onih koji bi glasali za ostanak nije mijenjao.

Crna Gora postala je u junu 2017. godine članica vojno-političkog saveza, koji danas broji 30 zemalja.

Predstavljajući rezultate istraživanja javnog mnjenja u okviru godišnjeg izvještaja, generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je juče da je podrška članstvu 62 odsto, dok bi 11 odsto građana Alijanse glasalo za napuštanje.

”Od tada, nacionalna istraživanja su pokazala dodatni porast podrške”, kazao je on juče u Briselu. Istraživanje je rađeno prije ruske invazije na Ukrajinu.

U Crnoj Gori je za šest odsto porasla podrška građana stavu da bi država trebalo da brani drugu članicu NATO u slučaju da je napadnuta. Za četiri procenta porastao je procenat crnogorskih građana koji smatraju da bi članice trebalo da brane Crnu Goru u slučaju napada. Zabilježen je i blagi rast onih koji se slažu da je članstvo u NATO sredstvo odvraćanja od stranih napada.

Mada je zabilježen pad od pet odsto, čak 90 odsto građana Crne Gore se osjeća bezbjedno u svojoj državi i po tome se nalazi na prvom mjestu među članicama. Kada su u pitanju sve zemlje članice, procenat je 53 odsto.

Značajno je opao procenat onih koji smatraju da bi Crna Gora trebalo da troši više na odbranu, a porastao onih koji smatraju da treba trošiti kao i do sada. Trećina smatra da bi trebalo trošiti manje i taj procenat je znatno veći u odnosu na isti period prošle godine.

Klimatske promjene kao bezbjednosno pitanje vidi 58 odsto građana Alijanse, dok je taj procenat u Crnoj Gori 29 odsto.

Međutim, 62 odsto građana Crne Gore, a 56 Alijanse smatra i da vojska treba da stremi smanjenju emisija štetnih gasova.

Kada su u pitanju stavovi o Rusiji i Kini, 18 odsto građana Alijanse ima povoljno mišljenje o prvoj a 19 odsto o drugoj državi. Nepovoljno ima 46, odnosno 44 odsto građana Alijanse.

Generalni sekretar predstavio je juče godišnji izvještaj. Stoltenberg je kazao da se sedam godina bilježi rast troškova odbrane, odnosno da se zemlje članice kreću ispunjavanju dogovorene potrošnje od dva odsto BDP. U dokumentu se navodi da je Crna Gora dostigla oko 1,63 odsto. S druge strane, Crna Gora je premašila očekivanih 20 odsto potrošnje na opremu u odnosu na troškove odbrane.

Šefovi diplomatija zemalja članica sastaće se sredinom sljedeće sedmice u Briselu, na kojem bi trebalo da učestvuje Đorđe Radulović. Prošle sedmice održan je vanredni samit lidera NATO, na kojem je učestvovao predsjednik Milo Đukanović.

Bonus video: