Demokrate trošile na čokoladice, URA na “mreže”

Učesnici izbora u Ulcinju i Beranama dostavili izvještaje o privremenim troškovima

48808 pregleda 28 reakcija 16 komentar(a)
Glasanje u Beranama, Foto: Luka Zeković
Glasanje u Beranama, Foto: Luka Zeković

Najviše novca na prošlomjesečnu kampanju za lokalne izbore utrošila je Forca Gencija Nimanbegua, koja je nastupala u Ulcinju - oko 11.150 eura, vidi se iz privremenih izvještaja o troškovima.

Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja propisano je da su učesnici dužni pet dana prije održavanja izbora Agenciji za sprečavanje korupcije da dostave privremene izvještaje o troškovima kampanje. U nedjelju su održani izbori u dvije opštine - Beranama i Ulcinju.

Forca je na medijsko predstavljanje, oglase i publikacije utrošila više od 8.600 eura, na prevoz preko 1.000, malo manje od toga na troškove reprezentacije a 600 eura na zakup sale Centra za kulturu Ulcinj za potrebe izborne konvencije.

Koalicija “Da, za Berane i Crnu Goru”, koju su činili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Liberalna partija nije imala prijavljenih troškova u privremenom izvještaju, a ni za kampanju “Da, za Ulcinj i Crnu Goru”, koju su samo činile partije Mila Đukanovića i Ervina Ibrahimovića.

Kada su u pitanju izbori u Ulcinju, troškove u privremenom izvještaju nije prijavila ni “Albanska koalicija”, koju su činile Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez.

Jedini prijavljeni troškovi široke koalicije “Za novi početak Ulcinj”, koju je prevodio GP URA, bili su za Gugl i Fesjbuk - 711 eura. Ovu koaliciju čine i Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Demokratska partija i Albanska alternativa.

Demokrate su utrošile oko 3.420 eura na kampanju u Ulcinju, gdje su malo više od 1.250 eura potrošili na materijal, koji su činile čokoladice i gel za dezinfekciju. Ostatak je otišao na bilborde.

”Ništa slađe od pobjede”: Demokrate
”Ništa slađe od pobjede”: Demokratefoto: Vijesti

Na kampanju u Beranama utrošili su oko 4.670 eura. Troškovi za reklamni materijal iznosili su nepunih 1.275 eura, a utrošeni su takođe i na čokoladice i gel. Najviše je utrošeno na bilborde - 3.291 euro. Malo više od 100 eura utrošeno je na hranu i piće za terensku kampanju.

Grupa birača “Berane ima alternativu” utrošila je 100 eura na izradu letaka.

Ujedinjena Crna Gora, koja je nastupila samo u Beranama, imala je samo troškove za zakup sale JU Centar za kulturu, koja je iznosila 430 eura. Sala JU Centar za kulturu ispala je jeftinije Pravu Crnu Goru - 300 eura. Osim toga, imali su troškove od 155 eura za kampanju putem Fejsbuka, a 1.720 eura utrošili su na izradu reklamnog materijala. U Beranama je samo nastupila i Socijalističke narodna partija, koja je prijavila 1.020 eura troškova za postere i bilborde.

Lista “Za budućnost Berana” utrošila je ukupno oko 3.680, od čega je gotovo 3.000 eura otišlo na medijsko predstavljanje, oglase i publikacije. Na zakup prostorija utrošili su 350 eura, a nepunih 330 na troškove reprezentacije.

U Ulcinju je koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SD, SDP i AA) osvojila 14 mandata, DPS-BS 6 mandata, koliko i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokrate dva mandata.

SNP je u Beranama osvojio 7 mandata, koalicija “Da, za Berane i Crnu Goru” 9, koalicija “Za budućnost Berana” 6, Demokrate 6, Berane sad 4, Prava Crna Gora 2 i Ujedinjena Crna Gora 1 mandat.

Prava imala najviše donacija

Prava Crna Gora je za kampanju u Beranama dobila 630 eura, Ujedinjena 50 eura, GP URA 20.

Demokratska Crna Gora učestvovala je na izborima u obje opštine i oni su pojedinačno imali najviše donacija, koje su sve bile u vidu usluga. Šest osoba ponudilo je usluge u vrijednosti od po 30 eura za kampanju u Beranama, a isto toliko za kampanju u Ulcinju dvije osobe. Ove donacije pominju se i u privremenim izvještajima o troškovima kampanje.

Bonus video: