Đukanović: Ujedinjenje Evrope put za pouzdaniju stabilnost kontinenta

Predsjednik je kazao da je izuzetno važno što je Kipar zemlja koja veoma dobro tumači potrebu zemalja Zapadnog Balkana za članstvom u EU

7953 pregleda 9 komentar(a)
Anastasijades i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Anastasijades i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 05.04.2022. 14:35h

Ujedinjenje Evrope put je za pouzdaniju evropsku stabilnost i evropsku konkurentnost na globalnoj sceni, kazao je predsjednik Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom.

"Ohrabrujuće je to što sam čuo od predsjednika, gospodina Anastasiadesa da se na tragu ove zaista neprijatne situacije koju svi u Evropi osjećamo, kroz agresiju Rusije na Ukrajinu, da se probudilo evropsko jedinstvo, da se osnažilo, da se osnažila odlučnost, efikasnost u zajedničkom djelovanju. To budi nadu da će se sa dodatnom pažnjom i sa izdašnijom podrškom EU okrenuti Zapadnom Balkanu, nastaviti politiku proširenja i obezbijediti ono što nam je zajednički cilj – ujedinjene Evrope. Mi mislimo da je to put za pouzdaniju evropsku stabilnost i da je to put za evropsku konkurentnost na globalnoj sceni", kazao je Đukanović, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Anastasijades je na Cetinju dočekan uz najviše državne počasti, a nakon ceremonije dočeka, upisivanja u knjigu gostiju i tête-à-tête razgovora, uslijedio je sastanak predsjednika sa delegacijama dvije države.

Đukanović je istakao da je posjeta Anastasijadesa prva posjeta predsjednika Kipra Crnoj Gori i da se ona događa svega nekoliko dana nakon obilježavanja 15. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje. "Sve to na izvjestan način daje istorijski značaj, i želim da potvrdim da se veoma radujem posjeti dragog prijatelja, i mog i prijatelja Crne Gore, i da ovu posjetu doživljavam kao priliku da razmotrimo dostignuća u našim međudržavnim odnosima, i da sa te platforme bacimo pogled u naprijed a već smo to i uradili u dosadašnjem toku razgovora i ocijenili da postoji ozbiljan potencijal za dalji razvoj međudržavne saradnje", dodao je Đukanović.

Kazao je da su odnosi sa Kiprom prijateljski i da je saradnja "već veoma respektabilna".

"Mi sarađujemo i u bilateralnoj ravni, naravno dijeleći vanjsku i bezbjednosnu politiku EU čija je već punopravna članica Republika Kipar, sarađujemo i kroz taj format, sarađujemo i kroz format malih evropskih zemalja u raznim oblastima, a kao što sam kazao, već smo ocijenili da postoji ozbiljan potencijal za dalji razvoj te saradnje. Mi ga prije svega vidimo u ekonomiji jer mislimo da su privredne strukture naših zemalja prilično slične i da turizam i u jednom i u drugom slučaju predstalja noseću privrednu granu i da postoji ozbiljna mogućnost za razmjenu iskustava i za dalje unapređenje onog što su naša ostvarenje, i jedne i druge zemlje u toj oblasti. Takođe, ocijenili smo da naša mediteranska pozicija nudi puno mogućnosti za saradnju, pominjali smo morsko ribarstvo ali pominjali smo i pomorstvo u cjelini. Takođe, već ostvarujemo odličnu saradnju u oblasti unutrašnjih poslova a kao prioritete za unapređenje ugovorne baze dvije zemlje vidimo oblasti nauke i tehnologije, i obrazovanja i kulture", kazao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kada je u pitanju saradnja van bilateralnih okvira, rekao je da je Crna gora zahvalna na podršci koju Kipar pruža, ne samo našoj državi, nego svim zemljama regiona za dostizanje naših evropskih ciljeva.

"Kipar je već, možemo reći, iskusna članica EU i može da nam bude od velike pomoći u razmjeni iskustava iz pregovaračkog procesa, i u transferu ekspertiza do kojih je Kipar došao, o tome smo danas dosta ozbiljno razgovarali. Imamo potrebe za tim, ne samo u primarnim oblastima kao što je vladavina prava, već am kazao da imamo vež respektibilnu saradnju u oblasti unutrašnjih poslova, nego i u nekim vrlo osjetljivim oblastima kao što je recimo bezbjednost hrane, veterina, dakle, gdje u Crnoj Gori osjećamo izvjestan deficit ekspertskih znanja i gdje bi nam pomoć prijatelja koji je prošao proces pregovaranja sa EU bila dragocjena", kazao je predsjednik.

Ono što je izuzetno važno, ističe, je da je Kipar zemlja koja veoma dobro tumači potrebu zemalja Zapadnog Balkana za članstvom u EU.

"To je zaista par ekselans pitanje stabilnosti ovog dijela Evrope. Mi mislimo da će taj tradicionalni problem Balkana uopšte, ne samo Zapadnog Balkana, ta tradicionalna nestabilnost lagano iščezavati i pretvarati se u pouzdanu stabilnost i u dinamičan razvoj upravo procesom integracije u EU, i žao nam je da se to možda u prethodnim godinama nije najbolje razumjelo na nekim najvažnjim evropskim adresama, ali nam je drago da se to razumije dobro u našem bližem okruženju. Podsjećam vas da sam nedavno bio u zvaničnoj posjeti Atini, nakon toga u zvaničnoj posjeti Rimu, prije toga u zbvaničnoj posjeti Zagrebu, vrlo često se susretao sa predsjednikom Slovenije, drago mi je da danas imamo Predsjednika Kipra, dakle, zemlje koje su nam geografski bliže i koje jako dobro razumiju tu potrebu dogledne evropske budućnosti za sve zemlje regiona, i ubijeđen sam da na ovaj način učvršćujemo prijateljstva i učvršćujemo podršku, ne samo za Crnu Goru nego za zemlje Zapadnog Balkana, podršku našem evropskom putu", rekao je Đukanović.

Kazao je da je veoma zadovoljan sadržajnim i otvorenim razgovorima, a Anastasijadesu je, kako je naveo, prenio zahvalnost i na dobrom tretmanu crnogorske zajednice koja živi na Kipru, uglavnom u Limasolu. Kazao je da je u pitanju jedna brojna zajednica koja "vjerujemo, pokazuje svoju lojalnost državi koju je izabrala za svoj život i pokazuje svoju odgovornost, a istovrmeno joj je zahvaljujući toj senzibilnoj pažnji državne politike Kipra obezbijeđena integracija i obezbijeđana mogućnost za kvalitetan život i za razvoj kvalitetnog biznisa na Kipru".

"Vjerujem da je i to važna spona za dalje unapređenje prijateljstva i međudržavne saradnje između naše dvije zemlje", zaključio je Đukanović.

Bonus video: