Đukanović ne želi na predsjedničke izbore: DPS ima više dobrih kandidata

Đukanović najavio da će se lokalni izbori u 10 opština održati nakon glasanja za predsjednika i novu vlast u Beranama
153 pregleda 76 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2017. 22:16h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da ta partija ima više dobrih kandidata za predsjednika države, navodeći da on nije zainteresovan za tu funkciju.

On je rekao da u budućnosti treba jačati institucije umjesto oslanjanja na autoritet ličnosti koje ih vode.

"Nama je interes da pobijedimo. Ukoliko je to interes nemam pravo da biram šta više želim, a želio sam povlačenje. Mislim da imamo više dobrih kandidata za to mjesto”, kazao je Đukanović za Prvu televiziju, navodeći da će kandidat biti određen do kraja novembra.

On je rekao da u DPS partiji nema unutrašnjih sukoba, nazivajući takve spekulacije “sklonošću crnogorskog društva ka senzacionalizmu”.

On je istakao da je 1997. kao godina raskola u nekdašnjem DPS-u “daleka prošlost”.

“Daleka prošlost ne samo zbog proteklih 20 godina, nego zbog toga kako danas izgleda DPS i njena sposobnost da demokratski usaglašava sve različitosti pod njenim krovom”, kazao je Đukanović na Prvoj televiziji, navodeći da DPS nikada nije imao manju podršku od 41 odsto.

On je rekao i da se DPS sprema za tri izborna ciklusa, te da očekuje kako će lokalni izbori u Podgorici i još 10 opština biti nakon predsjedničkih izbora naredne godine.

“Sada imamo ciklus 26. novembra u četiri opštine. Nakon toga ćemo imati predsjedničke izbore i izbore za Berane, koji ne mogu sačekati onih ostalih 11 opština koje mogu da idu do kraja maja, ili recimo početkom jula. Onda ćemo imati taj ciklus od 11 opština i mislim da smo u stanju da ostvarimo očekivani rezultat”, istakao je Đukanović.

On je ostakao i da je Demokratski front pretrpio veliki pad podrške “između 10 i 15 odsto”.

“Radikalan pad DF-a je veliki kvalitet koji govori o političkoj emancipaciji”.

On je rekao da iza DF-a stoje one iste snage okoje su prije 20 godina negirale Crnu Goru.

Đukanović tvrdi da ga zbog toga ne iznenađuje da je u finalu takve politike “i njegov pokušaj likvidacije”.

“Crnu Goru i vlast posljednjih 20 godina pokušavaju da sruše iste osobe, a kako nisu u tome uspjele pokušale su da to urade planirajući moju likvidaciju”, rekao je on.

Komentarišući učinak vlasti posljednjih 10 godina, Đukanović je rekao da je od nezavisnosti BDP povećan četiri puta, ističući da nisu svi isto iskoristili benefite ekonomskog napretka.

“Volio bih da su svi građani iskoristili te benefite... Moramo raditi jer sve zavisi od nas samih i truda”, rekao je on, zamjerajući medijima da potenciraju “crne teme”.

Bonus video: