Ključno formirati novu vladu i bezbjednosne strukture

“Kada je Crna Gora u pitanju, mi smo u veoma nezavidnoj situaciji, imamo blokirane institucije, što omogućava da se ruski uticaj širi u našoj državi”, rekao je Marko Banović iz Atlantskog saveza

1658 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Digitalni Forenzički Centar
Foto: Digitalni Forenzički Centar

Rusija, preko određenih političkih subjekata i medija, pokušava da destabilizuje Crnu Goru i zato je ključno da se formira nova vlada i druge bezbjednosne strukture, pokazao je izvještaj Digitalnog forenzičkog centra (DFC) “Sjenke Ukrajine nad Crnom Gorom”.

Marko Banović iz Atlantskog saveza pojasnio je da je riječ o analizi koja povlači jasnu paralelu između djelovanja Rusije prema Ukrajini i Srbije prema Crnoj Gori.

Banović je agenciji MINA kazao da se analiza, kroz prizmu dešavanja u Ukrajini, bavi i trenutnom situacijom u Crnoj Gori, dodajući da je primjetno dosta sličnosti u postupanjima Rusije u Ukrajini i Srbije ka Crnoj Gori.

“Prvenstveno, Srbija i Rusija ne prihvataju činjenicu da su Crna Gora i Ukrajina suverene države, koje treba da samostalno vode unutrašnju i spoljnju politiku i odlučuju o budućnosti svoje zemlje, već da je njihova sudbina usko vezana za te dvije susjedne države”, naveo je Banović.

On je kazao da je primjetan narativ da su Crna Gora i Ukrajina tvorevine komunizma i nacizma koje treba denacifikovati, promijeniti i vratiti u istorijski kontekst koji su imale ranije, jer su, kako se tvrdi, pripadale Srbiji, odnosno Rusiji.

Prema riječima Banovića, primjetno je i korišćenje vjerskih organizacija, prvenstveno Ruske i Srpske pravoslavne crkve, budući da te dvije organizacije blisko sarađuju sa državama, ali i između sebe, i podržavaju se u svakom kontekstu.

“Kada je Crna Gora u pitanju, mi smo u veoma nezavidnoj situaciji, imamo blokirane institucije, što omogućava da se ruski uticaj širi u našoj državi”, rekao je Banović.

On je naveo da se taj uticaj prvenstveno širi kroz političke strukture koje se nalaze u Srbiji, ali i kroz određene medije u Crnoj Gori.

Kako je istakao, zato je ključno da Crna Gora što prije kreira i formira pro-evropsku, pro-NATO i pro-zapadnu vladu, koja će limitirati ruski uticaj.

“U ovih mjesec i 15 dana, koliko traje agresija, imamo političke subjekte koji namjerno blokiraju institucije i ne prate politiku Evropske unije (EU). Imamo Vladu koja nije uvela sankcje i omogućava rusko djelovanje, koje se jasno vidi i negativno utiče na trendove i pokušava destabilizovati Crnu Goru”, smatra Banović.

On je kazao da se destabilizacijom Crne Gore, kao NATO članice, pokušava destabilizovati sama Alijansa.

Prema riječima Banovića, iz tog razloga je ključno da se što prije odblokiraju institucije.

“Ionako smo u prethodnom periodu imali dosta klimave institucije. Važno je stvoriti sve preduslove da Crna Gora krene ka zapadu i bude onamo gdje pripada”, rekao je Banović.

On je kazao da su u Crnoj Gori prisutni mediji koji su proruski i koji sarađuju sa medijima koji su pod sankcijama EU.

“Russia Today (RT) i Sputnjik nijesu mnogo čitani u Crnoj Gori, ali imamo medije koji koriste njihov sadržaj i plasiraju ih u naše društvo. I ako uvedemo sankcije RT i Sputnjiku, problem ruskih dezinformacija neće nestati”, rekao je Banović.

On je kazao da, kada je počela Ruska agresija, u Crnoj Gori su bile blokirane sve važne saobraćajnice.

“Demokratski front (DF), kao politička organizacija, u prošlosti se uvijek blisko povezivala sa ruskim državnim vrhom i sarađivala otvoreno bez ikakvog skrivanja. Takođe, imamo vršioca dužnosti predsjednika Skupštine iz DF-a, koji ne zakazuje sjednicu”, naveo je Banović.

On je podsjetio da je Skupština ušla u redovno zasijedanje, dodajući da je problematično što je parlament, kao ključni organ za funkcionisanje svih državnih institucija, blokiran.

“Ekonomska i bezbjednosna situacija je zaista nezavidna i mora se što prije riješiti”, poručio je Banović.

Bonus video: