Konjević: Abazović da vrati mandat ako sastavljanje vlade pretvaramo u cirkus

“Od Abazovića i njegovog političkog subjekta svake nedjelje imamo vladu naredne nedjelje. To se, očigledno, ne dešava...”, rekao je Konjević

26176 pregleda 226 reakcija 49 komentar(a)
Konjević, Foto: Nikola Dragaš
Konjević, Foto: Nikola Dragaš

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, poručio je danas da mandatar za sastav vlade Dritan Abazović (GP URA) treba da vrati predsjedniku države mandat ako nema potrebnu većinu za formiranje izvršne vlasti.

“Bojim se da sastavljanje vlade pretvaramo u cirkus i da tome najviše doprinosi mandatar. On treba da se izjasni ima li većinu za sastav vlade. U tome je cijela priča. Crna Gora nema vremena da čeka ustavnih 60 dana. Od Abazovića i njegovog političkog subjekta svake nedjelje imamo vladu naredne nedjelje. To se, očigledno, ne dešava. Abazović treba da vrati mandat ili da predloži sastav vlade”, rekao je Konjević novinarima nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

On je kazao da Abazović ima želju da u vladi bude Socijalistička narodna partija (SNP), i dodao da misli da mandatar postaje “talac SNP-a”.

Tvrdi i da su netačne informacije pojedinih medija, da bi SDP-u, u raspodjeli funkcija u novoj vlasti, trebalo da pripadne mjesto šefa parlamenta.

“Nek Abazović raskrsti relaciju sa SNP-om i ukoliko želi da formira vladu - dobrodošao je. Ukoliko misli da mu neko drugi određuje sastav vlade, mislim da neće imati većinu u parlamentu”, istakao je Konjević, dodajući da se SDP zalaže za formiranje vlade od 49 poslanika.

“Rekli smo da ta vlada treba da bude zasnovana na jasnim programskim principima, i da potpišemo koalicioni sporazum, da građani znaju šta će da budu program, prioriteti i ciljevi te vlade. Mi smo zainteresovani s kim god se dogovorimo o tome. Ovdje jedino od SNP-a - koji bježi od toga - imate da određuje ko može, a ko ne može da bude u vladi. Pozivam SNP i mandatara Abazovića da dogovorimo program, ciljeve i prioritete. To je cijeli rebus ako želimo ozbiljno da pristupimo ovome. Ali, ako želimo da od sedmice do sedmice ovo pretvaramo u cirkus, pozivamo Abazovića da vrati mandat i omogući neki drugi dogovor”, naveo je lider SDP-a.

Podsjećajući da je Abazović u više navrata najavljivao formiranje vlade, Konjević je rekao da misli da to nije ozbiljan pristup.

“Ili imate većinu ili nemate. Mandatar Abazović je načinom na koji vodi ove pregovore, pretvorio ovo u cirkus... Suština treba da bude čime će se vlada baviti, a ne ko će biti u njoj”, naglasio je Konjević.

Govoreći o sumnjama u kupovinu glasova u Ulcinju, u kom su 27. marta održani lokalni izbori, on je kazao da se boji “da stare, loše navike preuzimaju oni koji su ih kritikovali”, poručujući da taj problem treba da rješavaju nadležne institucije.

Bonus video: