Mugoša: Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja i zakulisna igranja na "više stolica"

"Ne može biti prihvatljivo i da anti-NATO partije dobiju mogućnost da imaju dominantnu ulogu u parlamentu i vladi zemlje koja je članica NATO saveza i vjerujem da je to zajednički stav svih državotvornih partija"

6838 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Izlazak iz trenutne političke situacije neophodno je da se desi u narednih nekoliko dana, jer imamo stagnaciju, a suštinski nazadovanje na evropskom putu, zaključanu Skupštinu, a izvršna vlast - iako je u tzv.tehničkom mandatu - donosi odluke sa ozbiljnim reperkusijama kako na unutrašnje prilike tako i na međjunarodnu reputaciju Crne Gore, saopštio je Boris Mugoša, potpredsjednik Socijademokrata Crne Gore (SD).

"Odgovoran pristup značio bi formiranje vlade na jasnim političkim i programskim principima djelovanja, sa nedvosmislenim planom prioriteta i poštenim pristupom svih potencijalnih učesnika", dodao je Mugoša.

Kako je naveo Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja.

"Zatim promovisanja i zakulisna igranja na 'više stolica', neutemeljena uslovljavanja posebno od onih sa diskutabilnom političkom i ideološkom podlogom, dijeljenja bilo kakvih, a pogotovo evropskih lekcija od strane onih koji su bili dio izvršne vlasti i parlamentarne većine u posljednjih godinu i po, jer je neophodan odgovoran, odlučan evropski i evroatlanski pristup sa ciljem odblokiranja EU integracionog puta i izlaska iz ozbiljnih političkih, institucionalnih, socio-ekonomskih i bezbjednosnih izazova", smatra Mugoša.

Mugoša je dodao da "ako se u ovoj društveno-političkoj situaciji formiranje vlade odugovlači zarad toga ko će koga bolje ucijeniti i ko će bolje sebe predstaviti kao faktora progresa u Crnoj Gori onda bilo kakav eventualni dogovor nema održivu perspektivu".

"Posebno, ako imamo u vidu činjenicu da su 44 poslanika smijenila 42. Vladu i da na toj proevropskoj vrijednosnoj većini odnosno platformi treba graditi i potencijalno novu 43. Vladu. Svi ostali, koji su spremni da prihvate tu platformu, su dobrodošli u mjeri koja je u skladu sa navedenim činjenicama", istakao je.

Istovremeno, dodaje Mugoša, "naša urgencija za razrješenjem ove situacije vezane za potencijalno formiranje 43. Vlade ne znači niti u jednoj varijanti našu blanko podršku bilo kome i bilo čemu."

"Nedavanje podrške još jednom neodrživom eksperimentu ne bi bio, kao što se pokušava nemušto plasirati u javnosti, dokaz zaustavljanja emancipatorskih evropskih procesa, već upravo izraz dosljednosti i jasnog opredjeljenje da se ne prave kompromisi kada su u pitanju temeljne vrijednosti samosvjesne i evropske Crne Gore", kazao je Mugoša.

Potpredsjednik SD-a smatra da "u tom smislu ne može biti prihvatljivo i da anti-NATO partije dobiju mogućnost da imaju dominantnu ulogu u parlamentu i vladi zemlje koja je članica NATO saveza".

"I vjerujem da je to zajednički stav svih državotvornih partija. Valjda smo neke pouke izvukli iz prethodnih godinu i po, a i iz perioda prije toga. U suprotnom, treba što prije ići na model formiranja tehničke Vlade sa oročenim mandatom koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore", zaključio je Mugoša.

Bonus video: