Zirojević: Ako Crna Gora nakon Krivokapićeve dobije Vučićevu vladu, bolje da je nema

"Sat otkucava, a dok se pojedini u Crnoj Gori premišljaju da li žele evropsku i evroatlantsku ili Vučićevu Vladu, Zdravko Krivokapić i krnji sastav apostola nanose neviđenu štetu ovoj državi na svim nivoima"

5390 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD

Nakon što smo napokon stavili tačku na agoniju zvanu 42. Vlada Crne Gore, ušli smo, čini mi se, u još dublju agoniju zvanu pregovori o formiranju manjinske vlade, saopštio je portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikol Zirojević.

"Sat otkucava, a dok se pojedini u Crnoj Gori premišljaju da li žele evropsku i evroatlantsku ili Vučićevu Vladu, Zdravko Krivokapić i krnji sastav apostola nanose neviđenu štetu ovoj državi na svim nivoima. S druge strane, Parlament je, opet od strane proruskih političkih subjekata, u blokadi zbog čega, ne samo da poslanici ne mogu da usvoje akte potrebne za sprovođenje reformi, nego i neophodne akte poput Zakona o akcizama kojim bi se spriječili enormni udari na životni standard naših građanki i građana izazvani povećanjem cijena svih životnih namirnica", dodao je Zirojević.

Crna Gora je, kako je naveo, dakle danas država u kojoj sudska vlast "djelimično funkcioniše", parlament je "u totalnoj blokadi", vlada je pala, a novu čekamo po principu "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo".

"Da stvar bude gora, u svijetlu nove bezbjednosne situacije u Evropi, izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu, ključne pozicije u našoj državi pokrivaju proruski orijentisane ličnosti. Najbolji primjer je usvajanje sankcija Rusiji koje bi se slikovito moglo opisati epskom pjesmom: 'Grad gradili tri godine dana, tri godine sa trista majstora, ne mogaše temelj podignuti, a kamoli sagraditi grada'. Za one koji ne znaju, radi se o epskoj pjesmi Zidanje Skadra. Doživjeli smo, zahvaljujući apostolima iz 42. Vlade, da od države primjera u regionu kada su EU integracije u pitanju, postanemo država za bruku", smatra Zirojević.

Izbor za Crnu Goru je sasvim jasan, dodao je Zirojević.

"S jedne strane pro-zapadna, pro-evropska, pro-NATO Vlada, koja će, kao vlada punopravne članice NATO-a i države kandidata za članstvo u EU biti pouzdan partner i ispunjavati sve svoje obaveze, baš kao i parlament koji više nikad ne smije biti talac bilo kojeg anti-NATO subjekta. S druge strane je vlada sa ciljem da završi sve ono što vlada Zdravka Krivokapića nije stigla ili uspjela, čineći time Crnu Goru ispostavom tuđih interesa. Baš zato, cijeneći da vlast u Crnoj Gori ne treba da zavisi od bilo čijih velikodržavnih ambicija sa strane, stav Socijaldemokrata je jasan - ako Crna Gora nakon Krivokapićeve dobije Vučićevu Vladu, bolje da je nema", zaključio je Zirojević.

Bonus video: