Šćepanović: Radna grupa otvorena za predstavnike opozicije

Šćepanović je kazala da će, u svim štampanim medijima, objaviti javni poziv svim zainteresovanim subjektima da dostave svoje predloge na koji način implementirati određenu preporuku OEBS-a
118 pregleda 8 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2017. 11:21h

Radna grupa koja se bavi preporukama OEBS-a u vezi izbornog zakonodavstva objaviće javni poziv svim zainteresovanim subjektima da dostave predloge i sugestije na koji način bi se one mogle implementirati.

Na prvoj sjednici Radne grupe utvrđena je metodoliga i način rada, i dogovoreno na koji način uključiti javnost i sve zainteresovane subjekte u rad tog tijela.

Šefica Radne grupe Marta Šćepanović poručila je na početku sjednice da je to tijelo otvoreno za predstavnike opozicije koji do sada nijesu odredili svoje predstavnike.

Ona je kazala da će, u svim štampanim medijima, objaviti javni poziv svim zainteresovanim subjektima da dostave svoje predloge na koji način implementirati određenu preporuku OEBS-a.

"Na taj način bi se stekle pretpostavke da ih pozovemo na sjednicu Radne grupe i da nam ovdje obrazlađu svoje stavove", pojasnila je Šćepanović.

Dogovoreno je i da sjednice Radne grupe, na kojima će imati goste, budu otvorene za javnost, a ostale samo do utvrđivanja dnevnog reda.

"Nakon sjednice, jedan član Radne grupe daće izjavu medijima, a biće objavljeno i saopštenje za javnost", precizirala je Šćepanović.

Član Radne grupe, Genci Nimanbegu, kazao je da njihov rad neće zavisiti od učešća predstavnika opozicije.

"Ali konačni rezultati i da li ćemo mi nešto postići zavisiće od toga koje zakone treba mijenjati. Znamo da se neki ne mogu mijenjati prostom većinom", kazao je Nimanbegu.

On je istakao da ne treba samo preporuke OEBS-a da budu predmet rada Radne grupe.

"U zaključku o formiranju Radne grupe, sa Kolegijuma, prvenstveno piše da je cilj analiza izbornog zakonodavstva, a ne preporuka OEBS-a. Ne bi trebalo suziti naše djelovanje samo na te preporuke", kazao je Nimanbegu.

Šćepanović je rekla da je njihov zadatak analiza primjene izbornog zakonodavstva ali, kako je naglasila, u svjetlu preporuka OEBS-a i kako ih implementirati.

"Mislim da je vrlo opasno da ova Radna grupa ide mimo svog već datog zadatka i da širimo naš rad", kazala je ona.

Prema njenim riječima, proširivanjem zadatka zašli bi u zonu gdje bi obuhvatili i pitanja koja su bila predmet rada prethodnih radnih grupa, i koja još nijesu riješena.

"Ne mislim da je sad momenat da se opširno i sveobuhvatno bavimo analizom izbornog zakonodavstva", dodala je Šćepanović.

Ona je podsjetila da su na izbornom zakonodavstvu u prethodnom mandatu zajedno radili i vlast i opozicija, i ono je kao takvo i usvojeno.

"Ne bi bilo korektno da mi sada, dok opozicija još nije delegirala svoje predstavnike u Radnoj grupi, ulazimo u izmjene tih zakona. Najbolje je i najpamentnije da se držimo našeg zadatka", kazala je Šćepanović.

U drugom dijelu današnje sjednice, koji je bio zatvoren za javnost, članovi Radne grupe razmatrali su svaku preporuku OEBS-a pojedinačno.

Šćepanović je novinarima nakon sjednice rekla da su to uradili sa ciljem da utvrde koja preporuka povlači izmjenu kojeg zakona, i koji državni organi implementiraju te zakone.

"To smo uradili da bismo identifikovali nadležne organe na koje se preporuke odnose, s obzirom da planiramo da sve organe, na koje se odnose izmjene zakona, pozovemo kako bi dali svoje viđenje o tome na koji način bi se preporuke mogle implementirati u izborno zakonodavstvo", navela je Šćepanović.

S tim u vezi, kako je kazala, zaključeno je da se upute pozivi Državnoj izbornoj komisiji i Agenciji za sprječavanje korupcije, kao organima koji su prepoznati kao ključni za sprovođenje izbornog zakonodavstva.

"Kako bi nam u određenom roku dostavili svoje viđenje preporuka i kako ih implementirati u izborno zakonodavstvo, kao i dosadašnje primjene zakona koje oni sprovode – o izboru dbornika i poslanika i finansiranju političkih partija", precizirala je Šćepanović.

Dogovoreno je i da članovi Radne grupe za sljedeću sjednicu pripreme konkretan plan koji se odnosi na sve organe koje treba pozvati.

"Takođe smo se dogovorili da, nakon primjedbi i sugestija koje dobijemo od ovih nadležnih institucija, odmah sljedeće sedmice zakažemo sjednicu na koju ćemo ih pozvati da nam usmeno to obrazlože", dodala je Šćepanović.

Bonus video: